Drodzy forumowicze, powiedzcie mi jak docieraÄ benzyniaka, bo o dieslach wiemy juĹź bardzo duĹźo.
GĹównie interesujÄ
mnie zakresy obrotów w naszych silnikach (16 zaworowe konstrukcje ponoÄ wolÄ
wysokie obroty) takie, Ĺźeby nie zarzynaÄ, ale i nie zamulaÄ motorka.
Ja staram siÄ utrzymywaÄ w zakresie2-2,5 czasami 3 tys. obrotów/min przy jeĹździe miejskiej.
Docieranie silnika benzynowego
Moderator: Żandarmeria
-
zucio1
- Koordynator Regionalny
- Grupa: Warmińsko-Mazurska
-
KZ
Re: Docieranie silnika benzynowego
zucio1 napisał(a):Drodzy forumowicze, powiedzcie mi jak docieraÄ benzyniaka, bo o dieslach wiemy juĹź bardzo duĹźo.
GĹównie interesujÄ mnie zakresy obrotów w naszych silnikach (16 zaworowe konstrukcje ponoÄ wolÄ wysokie obroty) takie, Ĺźeby nie zarzynaÄ, ale i nie zamulaÄ motorka.
Ja staram siÄ utrzymywaÄ w zakresie2-2,5 czasami 3 tys. obrotów/min przy jeĹździe miejskiej.
W ten sposob to go wlasnie zamulisz - to sa wzglednie wysokoobrotowe silniki - zobacz przy jakich obrotach masz maksymalny monent.
Ja swoj krece do jakis 4 - 4.5k obrotow maks i po 2 tysiacach kilometrow zmieniam olej i przestaje sie przejmowac czymkolwiek. Inaczej bedziesz przez rok jezdzil jak kapelusznik...
-
zucio1
- Koordynator Regionalny
.
O.K. a co ze spalaniem przy takich obrotach 

-
KZ
Re: .
zucio1 napisał(a):O.K. a co ze spalaniem przy takich obrotach
A co ma byc ? Czasami w palnik musisz dac zeby nie zamulic silnika, a ze wiecej spali to normalne... Takie zycie

-
zucio1
- Koordynator Regionalny
Re
Z twojego postu wynika, Ĺźe caĹy czas jeĹşdzisz 4-4,5 ty. obr, wiÄc stÄ
d moje pytanie o spalanie. Ja jeĹźdĹźÄ w duĹźej mierze "na sĹuch" i przeĹÄ
czanie biegu na wyĹźszy przy 4,5 ty. obr. w normalnej codziennej jeĹşdzie byĹoby dla mnie zbyt draĹźniÄ
ce (haĹas).
Rozumiem, Ĺźe wymiana oleju po 2ty. km dotyczy tzw. okresu docierania silnika?
Rozumiem, Ĺźe wymiana oleju po 2ty. km dotyczy tzw. okresu docierania silnika?
-
Younior
-
KZ
Younior napisał(a):Pytanie mam jedno z ciekawosci.
Co Wam powiedzieli na ten temat w serwisie przy odbiorze autka?
Wydaje mi sie, ze ta opcja z praca silnika na 3-4 tysiacach brzmi rozsadnie bo to przeciez silnik benzynowy ale moje zdanie za bardzo sie nie liczy bo cee'd bedzie moim pierwszym samochodem :p
Zupelnie nic - zakladaja ze silnik jest dotarty i nie trzeba sobie tym zawracac glowy i w duzej mierze maja racje. Nawet w instrukcji nie ma ten temat ani slowa.
-
foksik99
KZ napisał(a):Zupelnie nic - zakladaja ze silnik jest dotarty i nie trzeba sobie tym zawracac glowy i w duzej mierze maja racje. Nawet w instrukcji nie ma ten temat ani slowa.
KZ a jestes pewien Ĺźe nie ma w instrukcji? moĹźe nie czytaĹeĹ

w kaĹźdym razie w instrukcji jest napisane jak sie zachowywaÄ podczas tzw. docierania, wspomniane jest Ĺźeby nie szaleÄ i nie utrzymywaÄ zbyt dĹugo wysokich obrotów.
Nie sÄ to moĹźe zbyt dokĹadne instrukcje, ale na pewno cenne wskazówki dla kogoĹ kto nie uĹźytkowaĹ fabrycznie nowego auta.
nie mam przed sobÄ instrukcji wiÄc nie podam numeru strony, ale jest to gdzieĹ na poczÄ tku
-
wilam
Racja, w instrukcji jest o tym wzmianka. Jest tam napisane, Ĺźe jeĹźeli zastosuje siÄ pewne Ĺrodki ostroĹźnoĹci przy pierwszych 1000km moĹźna uzyskaÄ w przyszĹoĹci lepsze osiÄ
gi, wydĹuĹźenie ĹźywotnoĹci pojazdu i oszczÄdnoĹci w eksploatacji. Na str 1_3 instrukcji jest napisane:
- nie prowadziÄ samochodu na zbyt wysokich obrotach;
- nie utrzymywaÄ staĹych obrotów silnika przez dĹugi czas (zarówno niskich jak i wysokich);
- unikaÄ ruszania przy caĹkowicie otwartej przepustnicy (peĹnym wciĹniÄciu pedaĹu gazu).
Jest tam teĹź wzmianka o docieraniu hamulców ale to juĹź inny temat.
W moim przypadku, po tym 1000km spadĹo spalanie (przynajmniej wskazania komputera). Ja nie zauwaĹźyĹem ale gdy mój brat wsiadĹ po przerwie ok 4000km stwierdziĹ jakoby miaĹ teraz wiÄkszÄ moc.
- odczucia subiektywne.
- nie prowadziÄ samochodu na zbyt wysokich obrotach;
- nie utrzymywaÄ staĹych obrotów silnika przez dĹugi czas (zarówno niskich jak i wysokich);
- unikaÄ ruszania przy caĹkowicie otwartej przepustnicy (peĹnym wciĹniÄciu pedaĹu gazu).
Jest tam teĹź wzmianka o docieraniu hamulców ale to juĹź inny temat.
W moim przypadku, po tym 1000km spadĹo spalanie (przynajmniej wskazania komputera). Ja nie zauwaĹźyĹem ale gdy mój brat wsiadĹ po przerwie ok 4000km stwierdziĹ jakoby miaĹ teraz wiÄkszÄ moc.

-
sensor
- Nadworny Tester
- Grupa: Wielkopolska
-
vitaras
http://motoryzacja.interia.pl/samochody ... 966984,326
Sensor , Ciebie tam nie byĹo?
Sensor , Ciebie tam nie byĹo?
-
pioter
- Grupa Trzymająca Władzę
- Model cee'd:
C3 SW, 1,5 Pb 160KM
2021, M
Panowie, widaÄ pokutuje w nas jeszcze duch Warszaw, Trabantów i Syrenek - tamte auta trzeba byĹo docieraÄ, smarowaÄ, paciaÄ Bitumexem, etc. Obecne nowoczesne silniki sÄ
juĹź dotarte na fabrycznych hamowniach, tak wiÄc nie potrzeba przeprowadzaÄ takiej operacji - dotyczy to i diesli i benzyniaków. Zaleca siÄ (podkreslam - zaleca) tylko pierwsze 500 - 1000 km przejechac bez dĹugotrwaĹego wysilania silnika, poniewaĹź mogÄ
pozostaÄ w nim Ĺrodki z produkcji i muszÄ
siÄ na spokojnie wyczyĹciÄ. Nikt z producentów nie sugeruje juĹź wymiany oleju wczeĹniej niĹź jest to przewidziane przebiegiem miÄdzyprzeglÄ
dowym, ale za to sugerujÄ
wymianÄ serwisy z dwóch powodów: bo z czegoĹ muszÄ
ĹźyÄ i po drugie - pracujÄ
jeszcze tam fachury które siÄ uczyĹy fachu na silnikach Ĺťuka i Ĺźaden gówniarz w krawacie ich nie przekona, Ĺźe olej po pierwszym tysiÄ
cu trzeba zmieniÄ ...
Kia CEED 1,5 T-GDI M 160 KM 2021
była Kia cee'd 1,6 CRDI M+DFA 110 KM 2016
R.I.P. Kia cee'd 1,6 CVVT Opt 2009 (ex 2007 1,4 CVVT C+)
Błogosławieni Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to milczą.
-
taskarinos
-
sensor
- Nadworny Tester
dokĹadnie pozatym 1000km spokojnie w miarÄ bo ukĹadajÄ
siÄ tarcze klocki tĹumik siÄ wypali nawet oponki siÄ musza uĹoĹźyÄ i zjechaÄ wierzchniÄ
wartwÄ poprodukcyjnÄ
zasada jest taka max 2/3 obrotów i nie jeĹździÄ ze staĹÄ prÄdkoĹciÄ typu autostrada i przez 100km cÄ Ĺy czas równo -o to akurat u nas trudno zreszta
zasada jest taka max 2/3 obrotów i nie jeĹździÄ ze staĹÄ prÄdkoĹciÄ typu autostrada i przez 100km cÄ Ĺy czas równo -o to akurat u nas trudno zreszta
ceed SW 2015 AT 1.6 CRDI L+
Carens 2018 1.6GDI M+
Carens 2018 1.6GDI M+
-
pioter
- Model cee'd:
C3 SW, 1,5 Pb 160KM
2021, M
-
sensor
- Nadworny Tester
ogólnie 16v nie wolno zamulaÄ widziecie przy ilu macie te 122KM ?
klient mi kiedys opowiadÄ Ĺ jak to wsiadĹ do astry 1 Ĺadny czas tem nówka sztuka z 126p i jeĹşdziĹ ale czasem silnik krzywo chodziĹ oni sprawdzali na serwisie i oki
a kiedyĹ wĹaĹciciel salonu to usĹyszaĹ i mówi Ĺźe pojada na jazdÄ próbnÄ
a pan tak wÄ Ĺasnie 2-3 tys i zmiana biegu w górÄ pojeĹździli pojeĹździli -przesiedli siÄ szef serwisu zamknÄ Ĺ mu pare razy obrotomierz i mówi teraz bÄdzie juz jeĹździĹ dobrze i tak ma pan jeĹździÄ
pan zaczÄ Ĺ krÄciÄ fure i mówi jak rÄkÄ odjÄ Ĺ
tyle
klient mi kiedys opowiadÄ Ĺ jak to wsiadĹ do astry 1 Ĺadny czas tem nówka sztuka z 126p i jeĹşdziĹ ale czasem silnik krzywo chodziĹ oni sprawdzali na serwisie i oki
a kiedyĹ wĹaĹciciel salonu to usĹyszaĹ i mówi Ĺźe pojada na jazdÄ próbnÄ
a pan tak wÄ Ĺasnie 2-3 tys i zmiana biegu w górÄ pojeĹździli pojeĹździli -przesiedli siÄ szef serwisu zamknÄ Ĺ mu pare razy obrotomierz i mówi teraz bÄdzie juz jeĹździĹ dobrze i tak ma pan jeĹździÄ
pan zaczÄ Ĺ krÄciÄ fure i mówi jak rÄkÄ odjÄ Ĺ
tyle
ceed SW 2015 AT 1.6 CRDI L+
Carens 2018 1.6GDI M+
Carens 2018 1.6GDI M+
-
cyberstorm
-
pioter
- Model cee'd:
C3 SW, 1,5 Pb 160KM
2021, M
"kochanie krÄcenia" to akurat nie zaleĹźy od tego czy jest to 16 czy 8V tylko od konstrukcji silnika - sÄ
szesnastki co lubiÄ
takie mulenie w okolicach 3 tys. rpm. No chyba Ĺźe siÄ chce z buta, to wtedu obrotomierz na czerwone .... 

Kia CEED 1,5 T-GDI M 160 KM 2021
-
sensor
- Nadworny Tester
-
pioter
- Model cee'd:
C3 SW, 1,5 Pb 160KM
2021, M
Powrót do Silniki i skrzynia biegów