Radio znajduje tylko 1 stację która i tak szumi. Wygląda jakby po prostu była odłączona antena. Radio z panelem dotykowym z navi. Ktoś wie gdzie można sprawdzić podłączenia?
Dodatkowo taki mały problem mi sie ostatnio zdarzył, po umyciu auta przestał działać centralny zamek z pilota. Jak sie otworzyło kluczykiem to wtedy i pilotem można było otworzyć/zamknąć, ale po chwili znowu si ę nie dało. Problem ustąpił w następny dzień, widocznie woda się gdzieś dostała.
Szumiące radio
Moderator: Żandarmeria
-
hardy - Klubowicz
- Grupa: GOP- Górny Śląsk
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 Pb 135KM
2013, M
-
Geegles - Weteran
- Grupa: Łódzka
- Marka i model samochodu: Kia Optima 2017
Re: Szumiące radio
Szumienie może być spowodowane przez 2 sprawy:
- Odpięta antena i problemy z nią związane
- Jakieś urządzenie, które je bardzo zagłusza (np. chińska ładowarka do telefonu, nawi itd ma taką tendencję)
Zacząłbym od sprawdzenia tego drugiego. Jeśli nie poskutkuje to sprawdź antenę za nawi, jak nie poskutkuje to należy sprawdzić antenę na dachu.
- Odpięta antena i problemy z nią związane
- Jakieś urządzenie, które je bardzo zagłusza (np. chińska ładowarka do telefonu, nawi itd ma taką tendencję)
Zacząłbym od sprawdzenia tego drugiego. Jeśli nie poskutkuje to sprawdź antenę za nawi, jak nie poskutkuje to należy sprawdzić antenę na dachu.
Jest Kia Sportage HEV GT Line 2024
Jest: Kia Optima 1.7 Gt Line 2018
Było: Kia Proceed 2020
Było: Kia Stinger 2019
Było: Kia Sportage 2017
Było: Kia Cee'd JD 2014
Było: Kia ProCee'd 2010
Było: Kia Sportage 2014
Jest: Kia Optima 1.7 Gt Line 2018
Było: Kia Proceed 2020
Było: Kia Stinger 2019
Było: Kia Sportage 2017
Było: Kia Cee'd JD 2014
Było: Kia ProCee'd 2010
Było: Kia Sportage 2014
-
hardy - Klubowicz
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 Pb 135KM
2013, M
Urządzenie mam tylko jedno - ultradźwiękowy odstraszasz gryzoni. Odłączyłem ale dalej tak samo, radio szumi. Muszę jeszcze sprawdzić czy nawi działa.
Sprawdziłem wszystkie wtyczki od strony radia, bez poprawy. Antena na dachu dobrze wkręcona. Chyba nie zostaje nic tylko sprawdzenie wtyczek po podsufitką.
Sprawdziłem wszystkie wtyczki od strony radia, bez poprawy. Antena na dachu dobrze wkręcona. Chyba nie zostaje nic tylko sprawdzenie wtyczek po podsufitką.
-
Ryba4 - Nadworny błazen
- Grupa: Małopolska
- Model cee'd:
C1FL HB, 1,4 Pb 90KM
2010, M
A w KNF nie pracujesz czasem?
-
hardy - Klubowicz
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 Pb 135KM
2013, M
Nie nie, w KNFie nie robie
Hmmm, nawi działa bez problemów.
Po odkręceniu anteny radio całkowicie przestaje łapać fale, czyli można odrzucić tezę o braku połączenia anteny.
Jednak ze stacjami radiowymi wygląda to tak, iż 1 lokalne radio działa praktycznie cały czas, inne stacje raz działają lepiej, raz gorzej, przeważnie lekko szumiąc. Być może szlag trafił samo urządzenie.
Hmmm, nawi działa bez problemów.
Po odkręceniu anteny radio całkowicie przestaje łapać fale, czyli można odrzucić tezę o braku połączenia anteny.
Jednak ze stacjami radiowymi wygląda to tak, iż 1 lokalne radio działa praktycznie cały czas, inne stacje raz działają lepiej, raz gorzej, przeważnie lekko szumiąc. Być może szlag trafił samo urządzenie.
-
hardy - Klubowicz
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 Pb 135KM
2013, M
Wymontowałem antenę dachową, rozebrałem, okazało się tam dużo śniedzi na elementach metalowych. Wyczyściłem wszystko, spryskałem kontakt-sprayem. Może nie jest wyśmienicie, ale nastąpiła duża poprawa.
- kamil_tbg
- Przedszkolak
- Grupa: Podkarpacka
- Model cee'd:
C2 SW, 1.6 ON 128KM
2012
W jaki sposób dobrać się do tej anteny? Też jak jeżdżę po mieście szumi na większości stacji
-
hardy - Klubowicz
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 Pb 135KM
2013, M
Trzeba odczepić podsufitkę przy tylnej klapie, włożyć tam łape i odkręcić nakrętkę która trzyma antenę na dachu. Odpinasz kabelki i zdejmujesz antene. Potem antena od spodu ma parę śrubek, odkręcasz je i używając trochę siły zdejmujesz dekielek. Wyciągasz płytkę i czyścisz. Ja usuwałem syf zapałką i contact-sprayem. Miejsce styku anteny i tych metalowych blaszek wyczyściłem pilniczkiem.
Po tej operacji radio zdecydowanie gra lepiej, właściwie tylko czasami trochę szumi.
http://www.kceed.com/roof_antenna_repair_procedures-1534.html
http://www.kceed.com/antenna_repair_procedures-1513.html
Po tej operacji radio zdecydowanie gra lepiej, właściwie tylko czasami trochę szumi.
http://www.kceed.com/roof_antenna_repair_procedures-1534.html
http://www.kceed.com/antenna_repair_procedures-1513.html
-
Pangenitor - Asystent Kierownika
- Model cee'd:
C2FL HB, 1.4 Pb 100KM
2017, M SMART+
Pracuję w branży, związanej z elektroniką przemysłową i widząc takie rzeczy dziwię się , że KIA nie zabezpiecza obwodów drukowanych z elektroniką w żaden sposób przed takimi uszkodzeniami. Po naprawie proponował bym, pomalować taką płytkę jakimś lakierem zabezpieczający do elektroniki, ewentualnie użyć preparatu FLUID 101, pozostawia on taką tłustą warstewkę która odpycha wilgoć.
Skóra i ćwieki na wieki.....
-
Renegade - Weteran
- Marka i model samochodu: OPTIMA PHEV 2.0 205 KM
Niestety wszystkie anteny w Kia tak wyglądają, kupiłem płetwę to też ją pierw do naprawy musiałem oddać bo przez wilgoć antena padła, oglądałem u innych to np antena vw czy bmw elektronikę mają schowaną w oddzielnym przezroczystym pudełku za uszczelką. A tutaj dziura pod spodem z kablami i od razu płytka z częściami.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
OPTIMA PLUG-IN 2.0 205 KM - C3S (aluminium silver) '16
SOUL 1.6 DOHC 124 KM '12
CEE'D HB 1.6 DOHC 126 KM '09
CEE'D HB 1.4 DOHC 109 KM '08
SHUMA 1.5 DOHC '97
- pioteer
Ten obrazek zaśniedziałej anteny radia i gps powyżej to niestety kolejny powód do zastanowienia czy kia jest w tej samej lidze co inne europejskie kompakty, czy jednak bliżej jej daci ;(
To jest zwykłe januszowe partactwo.. a rozwiązanie jest banalne - zalanie tej elektroniki dialektrykiem który by to uszczelnił, jak to kolega powyżej podpowiedział.
To jest zwykłe januszowe partactwo.. a rozwiązanie jest banalne - zalanie tej elektroniki dialektrykiem który by to uszczelnił, jak to kolega powyżej podpowiedział.
-
hardy - Klubowicz
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 Pb 135KM
2013, M
Odświeżam ponownie temat szumiącego radia.
Obecnie praktycznie odbiera tylko jedna stacja z nadajnikiem w obrębie 5 km.
Teraz przyczyny szukam w przewodach.
Skoro antena jest podłączona do przewodów przez złącze zaznaczone na zielono, to co się podłącza do wtyku wskazanego czerwoną strzałką?
Obecnie praktycznie odbiera tylko jedna stacja z nadajnikiem w obrębie 5 km.
Teraz przyczyny szukam w przewodach.
Skoro antena jest podłączona do przewodów przez złącze zaznaczone na zielono, to co się podłącza do wtyku wskazanego czerwoną strzałką?
-
Renegade - Weteran
- Marka i model samochodu: OPTIMA PHEV 2.0 205 KM
Tam podpinasz + 12V aby zasiliło wzmacniacz w antenie.
OPTIMA PLUG-IN 2.0 205 KM - C3S (aluminium silver) '16
SOUL 1.6 DOHC 124 KM '12
CEE'D HB 1.6 DOHC 126 KM '09
CEE'D HB 1.4 DOHC 109 KM '08
SHUMA 1.5 DOHC '97
-
hardy - Klubowicz
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 Pb 135KM
2013, M
No właśnie po napisaniu tego postu też tak pomyślałem, że tam musi być zasilanie
Dzięki za odpowiedź
Dzięki za odpowiedź
-
Slowik8609 - Dyrektor
- Grupa: Mazowiecka
- Model cee'd:
C1 SW, 1.6 ON 115KM
2008, Optimum +
podepnę się pod temat. W C1 żony radio nawet jak mu się zaprogramuje stację (radio nie jest fabryczne) to ją złapie, gra przez chwilę, po czym gubi stacje i losowo skacze sobie po zakresach. Przy odtwarzaniu z innych źródeł np. karta SD wszystko jest ok. I teraz jak myślicie - problem jest w radiu czy w antenie?
-
hsurim - Brygadzista
- Model cee'd:
C3 SW, 1,5 Pb 160KM
2022, L
Podłącz (na próbę) jakąkolwiek inną antenę i będziesz wiedział.
Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie. Nie skreślaj życia tak prędko ! Żyj i pozwól żyć innym !
-
Slowik8609 - Dyrektor
- Model cee'd:
C1 SW, 1.6 ON 115KM
2008, Optimum +
Strona 1 z 1
-