W tej dużej kostce są
Podgrzewanie siedzeń
Moderator: Żandarmeria
-
aviator
- Dyrektor
- Grupa: Małopolska
- Model cee'd:
C2 HB, 1,6 Pb 135KM
2015, M
-
gzyms
- Weteran
- Grupa: Warmińsko-Mazurska
- Model cee'd:
C2FL SW, 1.6 Pb 135KM
2017, M SmartPlus
Re: Podgrzewanie siedzeń
aviator napisał(a):W tej dużej kostce są
Dzięki. Znalazłem jakiś schemat ale tam kostki są dwie obok siebie.
aviator napisał(a):Yankee napisał(a):Orientuje się ktoś czego brakuje w instalacji .....
Zapomnij, żadnej instalacji nie ma. Trzeba ciągnąć od skrzynki bezpieczników. Ja wymieniłem fotele, zrobiłem cześć głównej wiązki i się poddałem...
Ciekawe czy @Yankee ma jeszcze ten samochód (6 lat) aczkolwiek i tak ważna MZ informacja dla ewentualnych chętnych.
"Piwo tylko z kija, auto tylko z Kia ..." Henryk Sawka
Co do baru nie mam problemu z wyborem, ale do ASO w mojej okolicy coraz częściej obawiam się jechać ....
Co do baru nie mam problemu z wyborem, ale do ASO w mojej okolicy coraz częściej obawiam się jechać ....
-
Yankee
- Dyrektor
- Grupa: GOP- Górny Śląsk
- Model cee'd:
C3 SW, 1.5 Pb 160KM
2022, L+BL+BLplus+AEB
Oczywiście że nie mam 
Za dużo rzeczy mi brakowało i mam już nowego ceeda od 2022r.

-
marceed
- Weteran
- Grupa: Wielkopolska
- Model cee'd:
C2 HB, 1.6 GDi Pb 135KM
2012, L + FUN
Yankee napisał(a):...
Co takiego ma nowy ceed czego nie miał stary? I czego brakowało?

-
Yankee
- Dyrektor
- Model cee'd:
C3 SW, 1.5 Pb 160KM
2022, L+BL+BLplus+AEB
Podgrzewanych foteli, kierownicy, bezproblemowo działającego oryginalnego android auto i ogólne sprawnie działającej stacji multimedialnej, nagłośnienie JBL, czujniki martwego pola, wyciszenie samochodu, gwarancja, asystenta pasa ruchu, auto hold, tunelu w tylnej kanapie do przewożenia nart
, zdalnej łącznosci z autem przez internet w celu zamkniecia/otwarcia auta czy nawet sprawdzenia gdzie jest. no i zamieniłem DPF n GPF.
Pewnie coś by sie jeszcze znalazło dodatkowo ale najważniejsze to to, że stary był prywatny a nowy jest służbowy. To ma również wiele zalet nie do obalenia.
Wracając do tematu druciarstwa - jak ktoś ma nerwy i czas to oczywiście można kombinować, ale ja już ze względu na swój wiek i ogólny brak czasu wolę ten czas spożytkować na inne rzeczy
odpuściłem grzanie tyłka w stsrym aucie bo za dużo było kombinowania. Może jeszcze gdybym był z Łodzi to podjechałbym do tych gości i zostawił im auto to zrobienia ale, że mam tam z 250km to odpuściłem.

Pewnie coś by sie jeszcze znalazło dodatkowo ale najważniejsze to to, że stary był prywatny a nowy jest służbowy. To ma również wiele zalet nie do obalenia.
Wracając do tematu druciarstwa - jak ktoś ma nerwy i czas to oczywiście można kombinować, ale ja już ze względu na swój wiek i ogólny brak czasu wolę ten czas spożytkować na inne rzeczy

-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
Ja w dwóch autach dokładałem takie zestawy jak niżej: w Dacii Spring i w Megane IV. Nie wiem jaki jest system mocowania pokrycia tapicerki w Twojej kijance ale to wpływa na stopień trudności. Jakby co to mogę pomóc. Jeżeli ktoś założy Ci to za 500 zł to się zdecyduj bo jest z tym roboty. Obydwa układy zasilalem z obwodu gniazda zapalniczki - nie dokładałem dodatkowego bezpiecznika czy obwodu.
Poniższe maty mają fajny układ regulacji 6 stopniowy bo przeważnie przy tym 2 stopniowym ten słabszy jest za mocny
155,00zł | Uniwersalny zestaw podgrzewacza do foteli samochodowych 12 V Pasuje do 2 foteli 48x27 cm Podkładka grzewcza z drutu stopowego 6-poziomowy system przełączników Akcesoria samochodowe
https://a.aliexpress.com/_EGrVYWa
Poniższe maty mają fajny układ regulacji 6 stopniowy bo przeważnie przy tym 2 stopniowym ten słabszy jest za mocny
155,00zł | Uniwersalny zestaw podgrzewacza do foteli samochodowych 12 V Pasuje do 2 foteli 48x27 cm Podkładka grzewcza z drutu stopowego 6-poziomowy system przełączników Akcesoria samochodowe
https://a.aliexpress.com/_EGrVYWa
-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
Dla mnie grzane zadki stają się niezbędnym składnikiem wyposażenia poza klimatyzacją (manualna jest dla mnie OK). Ale w elektrycznej Konie mam grzaną kierownicę i to jest fajny bajerek 

-
marceed
- Weteran
- Grupa: Wielkopolska
- Model cee'd:
C2 HB, 1.6 GDi Pb 135KM
2012, L + FUN
Yankee napisał(a):Podgrzewanych foteli, kierownicy, bezproblemowo działającego oryginalnego android auto i ogólne sprawnie działającej stacji multimedialnej, nagłośnienie JBL, czujniki martwego pola, wyciszenie samochodu, gwarancja, asystenta pasa ruchu, auto hold, tunelu w tylnej kanapie do przewożenia nart, zdalnej łącznosci z autem przez internet w celu zamkniecia/otwarcia auta czy nawet sprawdzenia gdzie jest. no i zamieniłem DPF n GPF.
O to sporo

-
gzyms
- Weteran
- Model cee'd:
C2FL SW, 1.6 Pb 135KM
2017, M SmartPlus
A jest gdzieś jakiś manual dostania się do maty na oparciu fotela?
-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
Przeszukaj YT.
W moich bojach, przy Springu korzystałem z fotek na niemieckim forum. Przy Megane miałem już doświadczenie po Springu.
Generalnie trzeba wymontować fotel, obrócić go i ustalić miejsca oraz sposób mocowania pokrycia. Generalnie są to plastikowe listwy nasuwane na krawędzie elementów z blachy, często też są napinane za pomocą gumowych pasków. Czasem trzeba odkręcić kawałek plastiku który może blokować demontaż poszycia.
Na siedzisku/oparciu poszycie jest łapane do prętów/oczek/zatrzasków które są zatopione w gąbce fotela. Poszycie też ma w sobie pręty napinające i jedno z drugim musi być jakoś połączone.
W Springu jedno z drugim było łapane na druciane oczka tapicerskie, w Megane były zatrzaski plastikowe, które można było zwolnić a potem znów zatrzasnąć.
Oparcie przeważnie ma zawijany język poszycia z dołu i przeważnie jakiś zamek na bocznej krawędzi. W Springu dalo się ten zamek rozpiąć ale w Megane ten zamek nie miał suwaka więc po zwolnieniu zatrzasków tylko zsunalem trochę poszycie. Raczej trudno jest go całkowicie zdjąć bo tam jest airbag i jakos to było zszyte jedno z drugim
W moich bojach, przy Springu korzystałem z fotek na niemieckim forum. Przy Megane miałem już doświadczenie po Springu.
Generalnie trzeba wymontować fotel, obrócić go i ustalić miejsca oraz sposób mocowania pokrycia. Generalnie są to plastikowe listwy nasuwane na krawędzie elementów z blachy, często też są napinane za pomocą gumowych pasków. Czasem trzeba odkręcić kawałek plastiku który może blokować demontaż poszycia.
Na siedzisku/oparciu poszycie jest łapane do prętów/oczek/zatrzasków które są zatopione w gąbce fotela. Poszycie też ma w sobie pręty napinające i jedno z drugim musi być jakoś połączone.
W Springu jedno z drugim było łapane na druciane oczka tapicerskie, w Megane były zatrzaski plastikowe, które można było zwolnić a potem znów zatrzasnąć.
Oparcie przeważnie ma zawijany język poszycia z dołu i przeważnie jakiś zamek na bocznej krawędzi. W Springu dalo się ten zamek rozpiąć ale w Megane ten zamek nie miał suwaka więc po zwolnieniu zatrzasków tylko zsunalem trochę poszycie. Raczej trudno jest go całkowicie zdjąć bo tam jest airbag i jakos to było zszyte jedno z drugim
-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
Kia Sorento - to daje pewne pojęcie.
https://youtu.be/-GlDu6_-ADA?feature=shared
https://youtu.be/-GlDu6_-ADA?feature=shared
-
gzyms
- Weteran
- Model cee'd:
C2FL SW, 1.6 Pb 135KM
2017, M SmartPlus
Dzięki za info, mało tego w sumie, nawet na ruskich forach nie ma jednego, całego manuala.
-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
Ktoś te manuale musi zrobić a to też czas zajmuje.
Jak masz lewą i prawą rękę, jak coś tam majsterkujesz to dasz radę. Ale nie jest to bardzo proste.
Dodatkowo przed montażem (wklejaniem) padów trzeba wyciąć w nich okienka na spinki - połączenie drutu napinającego poszycie z drutem w gąbce. No i samo klejenie padu, szczególnie w oparciu jest wredne bo z racji bocznych poduszek nie da się zdjąć poszycia z oparcia i pad trzeba wsuwać ręką pod poszycie - na brzegach pada jest warstwa klejąca więc musisz troszkę zdjąć taśmy maskującej klej, wsunąć, ułożyć i potem odkleić resztę taśmy maskującej klej układając to w miarę płasko. Jak odkleisz taśmę maskująca na całej długości to nie wsuniesz pada bo klej będzie się łapał do gąbki.
Link do katalogu z moimi fotkami
https://drive.google.com/drive/folders/ ... oy0xSLjhwZ
Jak masz lewą i prawą rękę, jak coś tam majsterkujesz to dasz radę. Ale nie jest to bardzo proste.
Dodatkowo przed montażem (wklejaniem) padów trzeba wyciąć w nich okienka na spinki - połączenie drutu napinającego poszycie z drutem w gąbce. No i samo klejenie padu, szczególnie w oparciu jest wredne bo z racji bocznych poduszek nie da się zdjąć poszycia z oparcia i pad trzeba wsuwać ręką pod poszycie - na brzegach pada jest warstwa klejąca więc musisz troszkę zdjąć taśmy maskującej klej, wsunąć, ułożyć i potem odkleić resztę taśmy maskującej klej układając to w miarę płasko. Jak odkleisz taśmę maskująca na całej długości to nie wsuniesz pada bo klej będzie się łapał do gąbki.
Link do katalogu z moimi fotkami
https://drive.google.com/drive/folders/ ... oy0xSLjhwZ
-