Witam moje pytanie jest takie jakie tarcze + klocki przód polecacie:
CZytając forum jedni mówią że Textar jest kiepski, inni że dobrze sobie radzi.
Żadnej opoini i Bosch`u i Brembo jak się sprawują nie znalazłem. Stąd moje pytanie co wybrać czy te:
Bosch`a z klockami Bosch`a:
http://allegro.pl/tarcze-bosch-klocki-p ... 02709.html
czy Brembo z klockami jakimiś no name (dopytam co to za klocki i ile powinny wytrzymać )
http://allegro.pl/tarcze-brembo-klocki- ... 06667.html
[C1 i C1FL] Tarcze i klocki przód/tył
Moderator: Żandarmeria
-
KaReS - Kierownik zmiany
- Grupa: Mazowiecka
- Model cee'd:
C3 PRO, 1,6 T-GDI Pb 204KM
2020, MAX
Re: Tarcze+klocki przód
A gdzie w tej pierwszej aukcji jest napisane, że klocki są Bosch'a? Wg mnie to ani pierwsza, ani druga aukcja nie podaje informacji jakiej marki są klocki. Mało tego na obu aukcjach widzę również logo TRW jeśli chodzi o tarcze.
Było: C+ 1,6 CRDi '07
Jest: Proceed GT '20 White Deluxe
Jest: Proceed GT '20 White Deluxe
-
skrot - Kierownik
- Grupa: GOP- Górny Śląsk
- Model cee'd:
C1FL SW, 1.6 ON 115KM
2009
Ja w połowie lipca wymieniłem tarcze i klocki na obu osiach na Textara. Przejechałem na tym do chwili obecnej około 5kkm i nie narzekam. Hamulce sprawują się bez zarzutu, a w porównaniu do fabrycznego zestawu, moim zdaniem, hamują o wiele lepiej. Więc z czystym sumieniem poleciłbym np. taki zestawik.
-
krzysztof1969
Witam. ja mam założone na przód Textara przejechałem 45 tyś i działają bez zarzutu.
-
Renegade - Weteran
- Grupa: GOP- Górny Śląsk
- Marka i model samochodu: OPTIMA PHEV 2.0 205 KM
Wielu sobie chwiali nasze rodzime MIKODY
OPTIMA PLUG-IN 2.0 205 KM - C3S (aluminium silver) '16
SOUL 1.6 DOHC 124 KM '12
CEE'D HB 1.6 DOHC 126 KM '09
CEE'D HB 1.4 DOHC 109 KM '08
SHUMA 1.5 DOHC '97
-
Amil
To mówicie że ten textar robi w miarę zestawy hamulcowe? a ktoś może wypowiedzieć się na temat innych firm ?
-
szczur75
Amil napisał(a):To mówicie że ten textar robi w miarę zestawy hamulcowe? a ktoś może wypowiedzieć się na temat innych firm ?
Warte zachodu tarcze: Brembo, Textar, Ate, Ferodo, Blueprint, DBA, Hawk, Zimmerman (ale gładkie), Jurid
Warte zachodu klocki: Ate, Ferodo, Textar, Jurid, Hawk, Carbone Lorraine
To z tych co przetestowałem.
-
Ryba4 - Nadworny błazen
- Grupa: Małopolska
- Model cee'd:
C1FL HB, 1,4 Pb 90KM
2010, M
Pamiętajcie że Brembo ma 2 fabryki w PL i jedną z nich właśnie jeszcze rozbudowuje
-
pioter - Grupa Trzymająca Władzę
- Grupa: Warmińsko-Mazurska
- Model cee'd:
C3 SW, 1,5 Pb 160KM
2021, M
Jak nie masz zapędów rajdowych i nie katujesz układu to generalnie do zwykłej, cywilnej jazdy wystarczą Ci dobre, markowe produkty, np. tych producentów podanych przez szczura. Są tacy, co twierdzą, że jak założyli Textrara to przy wychyleniu stopy o 14,36 stopnia i wilgotności względnej powietrza 78% zaobserwowali zjawisko delikatnego uskoku przyczepności na 6 cm obwodu opony w trzeciej fazie hamowania, a na Brembo tego nie mieli, ale to takie żeby dodać sobie ważności i zgrywać nie wiadomo jakiego fachurę. Do tej pory jeździłeś na fabrycznych tarczach, które podobno są be, a czy auto Ci nie hamowało?
Kiedyś bardziej zwracałem uwagę na producenta klocków, bo po wycofaniu azbestu pierwsze produkty niektórych marek potrafiły piszczeć, ale teraz to już się ujednoliciło.
Kiedyś bardziej zwracałem uwagę na producenta klocków, bo po wycofaniu azbestu pierwsze produkty niektórych marek potrafiły piszczeć, ale teraz to już się ujednoliciło.
Kia CEED 1,5 T-GDI M 160 KM 2021
była Kia cee'd 1,6 CRDI M+DFA 110 KM 2016
R.I.P. Kia cee'd 1,6 CVVT Opt 2009 (ex 2007 1,4 CVVT C+)
Błogosławieni Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to milczą.
-
egzekutor88
Jeśli by ktoś chciał sam sobie zmienić klocki i tarcze to znalazłem filmiki.http://www.youtube.com/watch?v=T4JYuK7w_fM przód http://www.youtube.com/watch?v=YD2KwM5KVts tył.
-
maestro
pioter napisał(a):Do tej pory jeździłeś na fabrycznych tarczach, które podobno są be, a czy auto Ci nie hamowało?
A Ja chciałbym dodać, że takie stwierdzenia nie są obiektywne, bo aby sprawdzić jak działają fabryczne zestawy w porównaniu do innych, trzeba byłoby tarcze i klocki wymienić zaraz po wyjechaniu autem z salonu. Po kilkudziesięciu km po wymianie tarcz i klocków na jakikolwiek nowy zestaw auto zdecydowanie lepiej hamuje, a to nie oznacza przecież że fabryczny zestaw jest be. Po kilku latach nie ma możliwości dokładnego porównania. Ja pamiętam tylko tyle.. że na początku auto doskonale hamowało, zresztą było wiele takich komentarzy że przy hamowaniu auto "staje dęba". Po kilku latach okazuje się, że zdecydowanie przebywa liczba niezadowolonych z fabrycznych zestawów
-
egzekutor88
A wie ktoś czy do ceedów 1 i 2 generacji idą identyczne klocki bo na allegro jakoś niejasno pisze różne widzę grubości klocków.Szkoda potem wyrzucić jeśli się nie nadadzą. http://allegro.pl/klocki-textar-przod-hyundai-i30-kia-ceed-carens-ii-i3773197708.html konkretnie czy te nadadzą się do ceeda 2 generacji?
-
pioter - Grupa Trzymająca Władzę
- Grupa: Warmińsko-Mazurska
- Model cee'd:
C3 SW, 1,5 Pb 160KM
2021, M
Z tego co wiem to cee'd I, IFL i II mają takie same klocki.
Kia CEED 1,5 T-GDI M 160 KM 2021
-
iparts
Textar to zamienniki więc nie ma co porównywać do Brembo czy ATE, ale jest to dosyć dobra marka. Niestety nie miałem przyjemności używać części Textara, ale z opinii znajomych nie slyszalem raczej nic co mogłoby odstraszać.
-
szczur75
iparts napisał(a):Textar to zamienniki więc nie ma co porównywać do Brembo czy ATE
A przepraszam: Brembo czy ATE to nie są zamienniki?
-
mziutek
szczur75 napisał(a):iparts napisał(a):Textar to zamienniki więc nie ma co porównywać do Brembo czy ATE
Chyba tak, bo klocków Textara używałem w F125P w latach 70-tych ubiegłego stulecia, gdy o Brembo i ATE nikt nie słyszał
-
szczur75
mziutek napisał(a):szczur75 napisał(a):iparts napisał(a):Textar to zamienniki więc nie ma co porównywać do Brembo czy ATE
Chyba tak, bo klocków Textara używałem w F125P w latach 70-tych ubiegłego stulecia, gdy o Brembo i ATE nikt nie słyszał
Aha. Fajnie czegoś się nauczyć. Czegoś nowego...
-
iparts
Faktycznie mój błąd, po prostu nie wiedzieć czemu pisałem Textar myśląc o całkiem innym producencie - nieważne w sumie jakim żeby nie robić niepotrzebnych reklam. Chyba wszystko przez to noworoczne napięcie i pośpiech, oby tylko na drodze nie popełnić takiej gafy . Jeszcze raz przyznaje się do pomyłki i życzę szczęśliwego nowego kolegom !
-
egzekutor88
Witam planuje zakup tarcz przód i tył wpadła mi aukcja tarcz robionych w Polsce. Może macie jakieś opinie czy produkt jest dobry czy może zły itp. link http://allegro.pl/tarcze-mikoda-1106-gt-kia-ceed-pro-ceed-przod-i3830313168.html
-
red
Są fatalne, omijać. Tak samo jak omijać wszystkie nacinane czy nawiercane tarcze - pierdoła, która w przeciętnym cywilnym wozie tylko przeszkadza, a nie pomaga.
Powrót do Bezpieczeństwo
-