Ciężkie odpalanie i brak mocy
Moderator: Żandarmeria
-
Louqas8
- Dopiero co...
- Grupa: Warmińsko-Mazurska
- Model cee'd:
C2 SW, 1.6 ON 128KM
2015
Ciężkie odpalanie i brak mocy
Po unieruchomieniu przez mróz -20, ciezko odpala I muli a przy 3k obrotów odcina. Wymienione filtry, olej, akumulator, czujnik scv, rps, egr ok, maf ok,. Odpala ciężko, po rozgrzaniu delikatnie krócej kreci, losowa łapie mula, z rana jak już odpali, to wchodzi na obroty jak szalony, po którym zgaszeniu jest mul. Dodam, że ciśnienie na railu wychyla się o od 50 -do czasem 150 barów. Co to może być?
-

pioter
- Grupa Trzymająca Władzę
- Model cee'd:
C3 SW, 1,5 Pb 140KM
2025, M
Re: Ciężkie odpalanie i brak mocy
Sitko w baku - obstawiam.
PS. Regulamin forum wymaga, aby posty były pisane zgodnie z zasadami języka polskiego. Drugi raz poprawiać nie będę, od razu check.

PS. Regulamin forum wymaga, aby posty były pisane zgodnie z zasadami języka polskiego. Drugi raz poprawiać nie będę, od razu check.

KIA CEED 1,5 T-GDI AT M+SMT+WIN 140 KM 2025
ex KIA CEED 1,5 T-GDI M 160 KM 2021
ex Kia cee'd 1,6 CRDi M+DFA 110 KM 2016
ex R.I.P. Kia cee'd 1,6 CVVT Opt 2009
ex Kia cee'd 1,4 CVVT C+ 2007
Błogosławieni Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to milczą.
ex KIA CEED 1,5 T-GDI M 160 KM 2021
ex Kia cee'd 1,6 CRDi M+DFA 110 KM 2016
ex R.I.P. Kia cee'd 1,6 CVVT Opt 2009
ex Kia cee'd 1,4 CVVT C+ 2007
Błogosławieni Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to milczą.
-
Piejar
- Kierownik
- Grupa: GOP- Górny Śląsk
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
W wyliczance nie zauważyłem świec żarowych.
Jeżeli ciśnienie w CR nie jest właściwe to samochód nie działa prawidłowo. Ciśnienie nie może być zbyt wysokie. Ma być takie Jake ma być zadane.
Jeżeli ciśnienie w CR nie jest właściwe to samochód nie działa prawidłowo. Ciśnienie nie może być zbyt wysokie. Ma być takie Jake ma być zadane.
-

Ryba83
- Przedszkolak
- Grupa: Dolny Śląsk
- Model cee'd:
C3 SW, 1500 Pb 160KM
2021, business line+ pakiet zimowy
Wymień filtr paliwa bo mogła się kasza zrobić. Jeśli nie to to sitko w baku jest zamulone.
-
Louqas8
- Dopiero co...
- Model cee'd:
C2 SW, 1.6 ON 128KM
2015
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie, zwłaszcza te dotyczące języka. Na swoje usprawiedliwienie powiem,ze pisalem to szybko na telefonie i tak wyszlo ale będzie lepiej
do sedna, filtr paliwa byl wymienione tydzien temu, nic nie pomogło. Świece byly sprawdzane, sa ok. Czy sitko jest powodem tego, wątpię gdyż falowanie cisnienia występuje takze na jalowym a pod obciążeniem troszkę sie zmniejsza np. przy 2.5k obrotów ale zostanie ono sprawdzone.
-
Louqas8
- Dopiero co...
- Model cee'd:
C2 SW, 1.6 ON 128KM
2015
Aktualizacja problemu cały czas faluje rail, odpala długo zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku( może na ciepłym ciut krócej) pojawia się blokada mocy przy 2,8k obrotów. Sitko sprawdzone, układ paliwa odpowietrzony, auto odpalane na krótko z ominięciem pompki wstępnej i dalej długo odpala (ok 6 sec). Sprawdzone wtryski na stole i są ok. Rozrząd sprawdzony też jest ok. MAF i MAP ok. Brak jakichkolwiek błędów. Ciśnienie na listwie jest budowane szybko zarówno przy starcie jak i przyspieszaniu . Na zimnym silniku odpala dłużej niż normalnie ale ma przyspieszenie, gdy się nagrzeje traci jakby moc i pojawia się ograniczenie przy 2,8k obrotów, coś nie pasuje ECU ale co? Walczę z tym już od 2 tygodni, jeżdżę do mechanika, pytam itd ale zero pomysłów. Będę robił test dymowy żeby sprawdzić szczelność, dalej może reset ECU za pomocą kompa jeżeli nie pomoże to ASO ale z nimi też różnie bywa.
Może ktoś się spotkał z czymś takim, dodam, że stało się to w duże mrozy i dość nagle. Może ktoś ma namiar na kogoś bo już tracę cierpliwość gdzie wcześniej wszystko było ok aż chciało się jeździć.
Może ktoś się spotkał z czymś takim, dodam, że stało się to w duże mrozy i dość nagle. Może ktoś ma namiar na kogoś bo już tracę cierpliwość gdzie wcześniej wszystko było ok aż chciało się jeździć.
-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
Brawo Ty
Dobry pomysł ze szczelnością dolotu aczkolwiek przy motorach turbo chyba nie jest to tak krytyczne.
Sprawdź może jeszcze czujnik temperatury płynu chłodzącego - ale looknij też na OBD. Temperatura silnika ma silny wpływ na dawkę paliwa - jeżeli jest.mocno niezgodna to może zakłócać dawkę. Zwróć uwagę że czasem czujniki są podwójne tam jeden idzie do ECU a drugi na wskaźnik. I te wskazania mogą być rozbieżne a o dawce decyduje ECU .
Proponuję też podmianie na inny czujnika ciśnienia w szynie common rail. Bo jeżeli ciśnienie zadane jest wykonywane (zakładam że to sprawdziłeś na obd) to w przypadku niesprawności tego czujnika ecu dostanie fałszywą informacje i będzie niewłaściwie sterować pompą CR.
Niezły doktorat
Teraz doczytałem że piszesz o falowaniu rail. Jak dla mnie to jest kierunek poszukiwań. Są tam dwa elementy: regulator ciśnienia na pompie CR I czujnik ciśnienia CR o którym pisałem. Podmiana czujnika będzie raczej prosta. Podmiana pompy raczej trudniejsza ale może się okazać konieczna. Koniecznie sprawdź czy nie ma problemu ze sterowaniem zaworka regulacji ciśnienia na pompie CR - kable, wtyczka no i sam zaworek. Czasem jest wymienny, nie wiem jak tu. Po sprawdzeniu widzę że zaworek regulacyjny jest demontowany - jest to jakaś opcja diagnostyczna przed wymianą całej pompy
Dobry pomysł ze szczelnością dolotu aczkolwiek przy motorach turbo chyba nie jest to tak krytyczne.
Sprawdź może jeszcze czujnik temperatury płynu chłodzącego - ale looknij też na OBD. Temperatura silnika ma silny wpływ na dawkę paliwa - jeżeli jest.mocno niezgodna to może zakłócać dawkę. Zwróć uwagę że czasem czujniki są podwójne tam jeden idzie do ECU a drugi na wskaźnik. I te wskazania mogą być rozbieżne a o dawce decyduje ECU .
Proponuję też podmianie na inny czujnika ciśnienia w szynie common rail. Bo jeżeli ciśnienie zadane jest wykonywane (zakładam że to sprawdziłeś na obd) to w przypadku niesprawności tego czujnika ecu dostanie fałszywą informacje i będzie niewłaściwie sterować pompą CR.
Niezły doktorat
Teraz doczytałem że piszesz o falowaniu rail. Jak dla mnie to jest kierunek poszukiwań. Są tam dwa elementy: regulator ciśnienia na pompie CR I czujnik ciśnienia CR o którym pisałem. Podmiana czujnika będzie raczej prosta. Podmiana pompy raczej trudniejsza ale może się okazać konieczna. Koniecznie sprawdź czy nie ma problemu ze sterowaniem zaworka regulacji ciśnienia na pompie CR - kable, wtyczka no i sam zaworek. Czasem jest wymienny, nie wiem jak tu. Po sprawdzeniu widzę że zaworek regulacyjny jest demontowany - jest to jakaś opcja diagnostyczna przed wymianą całej pompy
-
Louqas8
- Dopiero co...
- Model cee'd:
C2 SW, 1.6 ON 128KM
2015
Piejar napisał(a):Brawo Ty![]()
Niezły doktorat
Dziękuje za pochylenie się nad problemem. Czujnik temperatury płynu w OBD podaje wartości rzeczywiste, też o tym myślałem. Mógłbyś rozwinąć temat dwóch czujników temperatury płynu? Czujnik ciśnienia na listwie jest nowy tak samo jak zawór SCV. Dodam, że ciśnienie skacze bardzo impulsywnie, nie jest to łagodna sinusoida. Na pompę bym nie stawiał bo np. przy pedale w podłodze ciśnienie momentalnie idzie w góre, są małe ząbki ale idzie ładnie, nie zatrzymuje się na chwile a później start a jak łapie muła przy 2.8k obrotów to rail faluje ale się trzyma. Mam w planie zrobienie adaptacji SCV i czujnika na listwie, jeżeli nie pomoże to reset ECU i znowu adaptacja SCV i czujnika ciśnienia. W następnej kolejności pójdzie do sprawdzenia wiązka od zaworu i czujnika, przewodem przy wtyczce ruszałem ale nic nie dało.
-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
Jak cisnienie w listwie skacze bez powodu to mamy już trop. Tak być nie może bo od ciśnienia zależy dawka. Sprawdzanie wiązek do wtyczki na ECU jak najbardziej.
Wiem że pompa jest droga ale jak powymieniane to co piszesz to obawiam się że tam może być babol.
A spróbuj może zrobić test przelewowy - może któryś wtryskiwacz tak drenuje CR że zwala ciśnienie na przelew?
Wg niektórych samochodach czujnik jest podwójny i jeden idzie na deskę (instrument cluster) a drugi do ECU. Nie wiem po kiego diabła ale czasem tak jest. Ale to na schematach znajdziesz. Pytanie czy ten pomiar w ECU nie skacze na wykresie bo on mocno wpływa na dawkę.
I odkrec jeszcze korek wlewu oleju czy nie walą spaliny - przy nieszczelnych podkładkach na wtryskach tamtędy może uciekać do pokrywy zaworów 'kompresja' choć nie wiem czy to aż tak by mogło ważyć...
Wiem że pompa jest droga ale jak powymieniane to co piszesz to obawiam się że tam może być babol.
A spróbuj może zrobić test przelewowy - może któryś wtryskiwacz tak drenuje CR że zwala ciśnienie na przelew?
Wg niektórych samochodach czujnik jest podwójny i jeden idzie na deskę (instrument cluster) a drugi do ECU. Nie wiem po kiego diabła ale czasem tak jest. Ale to na schematach znajdziesz. Pytanie czy ten pomiar w ECU nie skacze na wykresie bo on mocno wpływa na dawkę.
I odkrec jeszcze korek wlewu oleju czy nie walą spaliny - przy nieszczelnych podkładkach na wtryskach tamtędy może uciekać do pokrywy zaworów 'kompresja' choć nie wiem czy to aż tak by mogło ważyć...
-
Louqas8
- Dopiero co...
- Model cee'd:
C2 SW, 1.6 ON 128KM
2015
Piejar napisał(a):Jak cisnienie w listwie skacze bez powodu to mamy już trop. Tak być nie może bo od ciśnienia zależy dawka. Sprawdzanie wiązek do wtyczki na ECU jak najbardziej.
Tak wiem, że nie może tak być i szukam przyczyny. Wtryski miały próbę przelewową i są ok, później jeszcze na stole i też wyszło, że są ok. Jedynie w OBD sprawdzałem temperaturę i ona wygląda na logiczną i stabilną ale jaką ECU widzi to nie wiem jak sprawdzić. Pod korkiem też była inspekcja i nawet zostałem pochwalony, że tak czystego silnika i łańcuch w dobrym stanie dawno nie widzieli
-
Louqas8
- Dopiero co...
- Model cee'd:
C2 SW, 1.6 ON 128KM
2015
Jeszcze naszła mnie jedna myśl, czy ciśnienie w listwie po zgaszeniu powinno wynosić zero czy może być jakieś szczątkowe 6 - 8 bar?
-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
Sym sprzedał już Pro Cee'd a ale został mi zapis wykresu z uruchomienia D4EA - to jest ciśnienie vs obroty silnika. Cisnienie nie jest od zera ale to nie musi być problem bo każdy przetwornik ma jakiś błąd pomiarowy. Zrób jakiś wykres od siebie ciśnienie zadane i wykonane. To nasze auto działało bez zarzutu.
https://drive.google.com/file/d/1tcPhpd ... p=drivesdk
Tu masz filmik z YT -fragment programu gdzie musieli w końcu wymienić pompę bo opiłkowała. Wcześniejsza wymiana zaworka też nie pomogła - pompa dawała niestabilne ciśnienie a zaworek nie dawał rady go wyregulować.
https://youtu.be/Y2m8ivzyv9M?is=GkjCHAojd4ow7vrm
https://drive.google.com/file/d/1tcPhpd ... p=drivesdk
Tu masz filmik z YT -fragment programu gdzie musieli w końcu wymienić pompę bo opiłkowała. Wcześniejsza wymiana zaworka też nie pomogła - pompa dawała niestabilne ciśnienie a zaworek nie dawał rady go wyregulować.
https://youtu.be/Y2m8ivzyv9M?is=GkjCHAojd4ow7vrm
-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
I też wszystko dookoła było sprawne - wtryskiwacze również
Strona 1 z 1
-