Odcięcie mocy/gazu?

Problemy z cee'd'em oraz historia eksploatacji Waszych aut (raporty) / problems, drive reports

Moderator: Żandarmeria

AUTOR WĄTKU
Aviseil
Dopiero co...

Grupa: Mazowiecka

Odcięcie mocy/gazu?

05 maja 2025 22:33

Witam. Kilka dni temu kupiłam Kię Cee'd 1.4 dohc 16v 66kw 2010r. I mam mały problem z podjazdem pod górkę. Sytuacja wygląda tak, że wyjeżdżając z parkingu po drodze mam podjazd i na biegu 2 w połowie podjazdu jakby odcinało moc? Muszę się zatrzymać i wtedy na jedynce podjadę. Droga wyboista więc prędkość też dosyć mała. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś powiedział czy to z samochodem coś nie tak czy raczej z moim sposobem jazdy. Proszę o wyrozumiałość, bo to w sumie moje pierwsze auto mające coś więcej niż elektryczne szyby. Za pomoc gorąco dziękuję.

Piejar
Kierownik

Grupa: GOP- Górny Śląsk
Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT

Re: Odcięcie mocy/gazu?

06 maja 2025 05:43

Trudno coś ocenić bo jest tu kilka czynników: masz nowe auto i nie wiadomo co to za chrupek, czy problem nie leży w nim - niekoniecznie tak musi być.
Współczesne samochody z wtryskami i komputerami generalnie dobrze sobie radzą z zapłonem i pierwszym okresem pracy, kiedy silnik jest zimny - nie mamy już żadnego ssania, bo to ssanie załatwia za nas komputer silnika. To, że my się silnikiem nie musimy przejmować nie ma wpływu na to, że do normalnej pracy musi trochę temperatury załapać dlatego też koryguje dawkę paliwa tak, żeby dobrze pracować ale czy ma pełną moc w 10 sekund po odpaleniu? Pewno nie do końca.
Inna rzecz - nie wiemy jak ta górka/podjazd wygląda. Są górki pod które na dwójce jest ciężko wyjechać. A Twoje poprzednie auto dawało radę w tych warunkach? To może być pierwsze kryterium porównawcze.

pioter
Grupa Trzymająca Władzę

Grupa: Warmińsko-Mazurska
Model cee'd:
C3 SW, 1,5 Pb 160KM
2021, M

06 maja 2025 06:05

Gdyby były jakieś problemy z silnikiem, to utrata mocy raczej byłaby w określonych warunkach niezależnie od biegu. Na podstawie powyższego opisu nie da się stwierdzić, czy problemem jest auto, czy technika jazdy.
Kia CEED 1,5 T-GDI M 160 KM 2021

była Kia cee'd 1,6 CRDI M+DFA 110 KM 2016

R.I.P. Kia cee'd 1,6 CVVT Opt 2009 (ex 2007 1,4 CVVT C+)

Błogosławieni Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to milczą.

AUTOR WĄTKU
Aviseil
Dopiero co...

06 maja 2025 07:28

Moje poprzednie auto to Zafira z 99 r więc nią trochę inaczej się jeździ. Pomyślałam, że może mój nowy nabytek ma za małe obroty, żeby wrzucać tam 2 bieg. I nie powiem trochę mi głupio jechać do tego pana od którego ją kupowałam z takimi pytaniami.

Piejar
Kierownik

Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT

06 maja 2025 07:44

Zafira to większe auto - był to diesel? Turbo diesle są nieco żywsze przy niskich obrotach. Trudno coś doradzić... Spytaj może kogoś znajomego żeby spróbował się przejechać czy ma podobne odczucia. A jaki masz przebieg tego Ceeda?

AUTOR WĄTKU
Aviseil
Dopiero co...

06 maja 2025 08:04

Zafira była 1.8 benzyna gaz. Cee'd ma przebieg 162tys i był sprowadzony z Niemiec.

Piejar
Kierownik

Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT

06 maja 2025 08:44

No cóż... Trudno tak na odległość. Może poproś faktycznie jakiegoś innego kierowcę żeby ocenił.
A tak poza ta górka to auto jeździ normalnie?
A.. Jeszcze taki pomysł, może na wyrost, ale może sprzedawca wsadził Cię na minę - możesz podjechać na hamownię i sprawdzić jakie to auto ma osiągi.
Rozumiem, że nie wszędzie takowe usługi są (po tuningach trzeba szukać) ale za 150-200 zł możesz mieć konkretny wydruk z przebiegiem mocy i momentu obrotowego, z którym możesz pójść do pana handlarza a potem do pana prawnika.
Jak pójdziesz do mechanika żeby Ci posprawdzal tu czy tam, to zapłacisz tyle samo ale konkretnego papierka z osiągami nie będziesz mieć.

AUTOR WĄTKU
Aviseil
Dopiero co...

06 maja 2025 09:09

Przy trochę większej górce, ale z ładną drogą, więc i trochę szybszą jazdą takiego problemu nie było. Na prostej drodze wydaje mi się, że dobrze jedzie, nie ma żadnych problemów z przyspieszaniem. Pan handlarz był raczej miły (jak większość), ale parę osób mi go polecało, bo od niego brało swoje samochody. No cóż będzie trzeba po prostu wziąć jakiegoś bardziej doświadczonego kierowcę niech się przejedzie.

Magikrealista
Dyrektor

Grupa: Podlaska
Model cee'd:
C1FL HB, 1,4 Pb 90KM
2010

08 maja 2025 14:32

Spróbuj pod ta górkę więcej gazu, daj mu w palnik być może dławi się silnik na małych obrotach. ;-) Ale tez daj znać co tam ostatecznie wyszło.
Obrazek

AUTOR WĄTKU
Aviseil
Dopiero co...

11 maja 2025 04:14

Ostatecznie wychodzi na to, że wystarczy trochę delikatniej wciskać gaz. Bo jak go za mocno wciskam to muszę puścić i z powrotem delikatnie naciskać. Nie mam pojęcia czy tak powinno być, ale działa :roll:

Powrót do Awaryjność, raporty z eksploatacji