[C1 i C1FL] Ćwierkotanie. Po dotknięciu pedału sprzęgła ustaje.

Silniki i skrzynia biegów - silniki, oleje, wszelkiego rodzaju problemy natury technicznej

Moderator: Żandarmeria

Lubią ten wątek: Bing [Bot]
AUTOR WĄTKU
PiotrekLDZ

[C1 i C1FL] Ćwierkotanie. Po dotknięciu pedału sprzęgła ustaje.

26 kwi 2017 11:08

Witam,

Tak jak w tytule, wczoraj usłyszałem jakieś ćwierkotanie, które podobne jest do piszczenia paska osprzętu bądź jakiejś rolki. Jednak po dotknięciu pedału sprzęgła dźwięk znika. Domyślam się, że problem może leżeć w łożysku oporowym sprzęgła ale może ktoś miał ten sam problem i okazało się, że rozwiązanie jest mniej uderzające po kieszeni. Samochód ma 60 tys przebiegu, a przy 20 było wymieniane sprzęgło na gwarancji w związku z jego wyciem. Nie chce mi się wierzyć, że łożysko wytrzymało jedynie 40 tys tym bardziej, że nie jest katowane. Gwarancja skończyła się w grudniu.

max146
Dopiero co...

Grupa: Łódzka
Marka i model samochodu: kia ceed 1.4 2009

Re: Ćwierkotanie. Po dotknięciu pedału sprzęgła ustaje.

10 maja 2025 22:01

cześć
miałem podobnie a wystarczyło na odpalonym silniku dotknąć delikatnie pedału sprzęgła. O to chodzi? po wymianie sprzęgła i łożyska oporowego ustało na jakiej 3 miesiące a potem z powrotem takie delikatne ćwierkanie. Mój mechanik powiedział że to ociera ta łapa od łożyska.. i tyle. Przesmarował i tyle.

Powrót do Silniki i skrzynia biegów