To samo odkryłem kilka lat temu
DPF - wypalanie
Moderator: Żandarmeria
-
Piejar
- Kierownik
- Grupa: GOP- Górny Śląsk
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
-
blackmirror
- Dopiero co...
- Grupa: Lubelska
- Model cee'd:
C1 PRO, 1.6 ON 115KM
2009
Re: DPF - wypalanie
Spoko wiadomka (mistrzowie tak mają) ja tylko pisałem jakby ktoś jeszcze nie wiedział a pisał ktoś coś wyżej więc napisałem żeby nie szukać,zwykła chęć pomocy i zostałem pojechany ale takie czasy mamy wszyscy srają wyżej niż widzą ! Pozdro dla kumatych !
-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
Nie ma co się napinać
grunt że doszedłeś do celu.
Moje poszukiwania były dość rozpaczliwe w roku 2022 kiedy zauważyłem przybywanie oleju i niekończące się wypalanie (obserwacja chwilowego spalania). Winna u mnie była urwana rurka delty P za DPF (opisane na tym forum).
Przemeczylem wtedy chyba wszystkie profile carscannera i Venga uratowała temat. Auto do dziś jeździ bezawaryjnie ale myślę że w DPF jest jednak już jakaś dziura bo niby się wypala cyklicznie, z dużym interwałem ale końcówka wydechu idealnie czysta nie jest - po oczyszczeniu pokrywa się jednak sądzą po jakimś czasie, z tym że spaliny są "czyste" przy chwilowej obserwacji - dymu nie widać. Nie wiem jak to jest w innych autach bo mam tylko to jedno z DPF. Tak czy inaczej produkcja 2008 ale nadal jeździ bezawaryjnie. Byc może DPF wymieniał pierwszy właściciel (Niemiec) ale brak wiedzy na ten temat. Drugi (Polak) nie wymieniał, ja jestem trzeci.
Przebieg wypalania zebrany na jednym obrazku. O wypalaniu świadczy też Post injection większy od zera.
https://drive.google.com/file/d/1_5XEQN ... p=drivesdk
Moje poszukiwania były dość rozpaczliwe w roku 2022 kiedy zauważyłem przybywanie oleju i niekończące się wypalanie (obserwacja chwilowego spalania). Winna u mnie była urwana rurka delty P za DPF (opisane na tym forum).
Przemeczylem wtedy chyba wszystkie profile carscannera i Venga uratowała temat. Auto do dziś jeździ bezawaryjnie ale myślę że w DPF jest jednak już jakaś dziura bo niby się wypala cyklicznie, z dużym interwałem ale końcówka wydechu idealnie czysta nie jest - po oczyszczeniu pokrywa się jednak sądzą po jakimś czasie, z tym że spaliny są "czyste" przy chwilowej obserwacji - dymu nie widać. Nie wiem jak to jest w innych autach bo mam tylko to jedno z DPF. Tak czy inaczej produkcja 2008 ale nadal jeździ bezawaryjnie. Byc może DPF wymieniał pierwszy właściciel (Niemiec) ale brak wiedzy na ten temat. Drugi (Polak) nie wymieniał, ja jestem trzeci.
Przebieg wypalania zebrany na jednym obrazku. O wypalaniu świadczy też Post injection większy od zera.
https://drive.google.com/file/d/1_5XEQN ... p=drivesdk
-
fabiancol
- Przedszkolak
- Grupa: Mazowiecka
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 ON 128KM
2014, XL
Po lekturze wątku w końcu się dowiedziałem co i jak sprawdzić - będę testował. U mnie też się często wypalał i spalanie duże ale po kilku razach spalanie spadło w końcu... Ale chciałbym to poobserwować, szczególnie poziom sadzy jak się zmienia...
Mam takie może dziwne pytanie ale jak jeździcie z tym adapterem obd to macie go na przedłużce jakiejś czy jeździcie z otwartymi bezpiecznikami?
Mam takie może dziwne pytanie ale jak jeździcie z tym adapterem obd to macie go na przedłużce jakiejś czy jeździcie z otwartymi bezpiecznikami?
-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
Jak klapka się nie zamyka to jeżdżę bez klapki 
Tak mam w Hyundaiu Kona. W Ceedzie I klapki nie ma bo gniazdo jest pod krawędzią deski.
Tak mam w Hyundaiu Kona. W Ceedzie I klapki nie ma bo gniazdo jest pod krawędzią deski.
-
fabiancol
- Przedszkolak
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 ON 128KM
2014, XL
Dobrze było by to zamknąć jednak 
Jeszcze mam pytanie bo dzisiaj dopiero zacząłem używać car scanner pro. Dodałem czujniki m. in. Delta p na dpf, status regeneracji i dystans od ostatniego wypalania. Temp. z czujnika, chwilowe spalanie, poziom sadzy itp. I wartości statusu regeneracji i odległości od ostatniej regeneracji nic nie pokazują na postoju z włączonym silnikiem. Czy możliwe, że to przez tani moduł obd? Czy po prostu muszę pojeździć i tam się pojawi jakieś wskazanie? Czy dopiero przy regeneracji? Z góry dzięki za info.
A i jeszcze mam pytanie czy używacie wskaźnika chwilowego spalania w car scanner i czy pokazuje dobre wartości?
Jeszcze mam pytanie bo dzisiaj dopiero zacząłem używać car scanner pro. Dodałem czujniki m. in. Delta p na dpf, status regeneracji i dystans od ostatniego wypalania. Temp. z czujnika, chwilowe spalanie, poziom sadzy itp. I wartości statusu regeneracji i odległości od ostatniej regeneracji nic nie pokazują na postoju z włączonym silnikiem. Czy możliwe, że to przez tani moduł obd? Czy po prostu muszę pojeździć i tam się pojawi jakieś wskazanie? Czy dopiero przy regeneracji? Z góry dzięki za info.
A i jeszcze mam pytanie czy używacie wskaźnika chwilowego spalania w car scanner i czy pokazuje dobre wartości?
-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
Zależy jakie masz ECU, zależy jaki masz profil. Ja mam D4EA z 2008, profil Kia Venga i widzę oszukaną temperaturę DPF (prawidłowa tendencja), niewiarygodne delta p, wiarygodne Post injection. Ilość sadzy w ogóle mi nie pokazuje. Na profilach silnika 2.0 nie pokazuje mi temperatury dpf.
To nie jest GDS, tylko aplikacja z Play store
To nie jest GDS, tylko aplikacja z Play store
-
fabiancol
- Przedszkolak
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 ON 128KM
2014, XL
No zgadza się, jakieś ograniczenia będą... Ja mam ceed z 2014 i taki profil dałem. W każdym razie dziękuję za odpowiedź. Będę obserwować.
Jak ktoś jeszcze używa car scanner w ceed to proszę o informację odnośnie wyświetlany danych. Dzięki.
EDIT: na innym module obd danych jest więcej (dystans od ostatniego wypalenia oraz status wypalania) to tak dla rozjaśnienia.
Jak ktoś jeszcze używa car scanner w ceed to proszę o informację odnośnie wyświetlany danych. Dzięki.
EDIT: na innym module obd danych jest więcej (dystans od ostatniego wypalenia oraz status wypalania) to tak dla rozjaśnienia.
-
fabiancol
- Przedszkolak
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 ON 128KM
2014, XL
Witam.
Czy orientujecie się może na ile można ufać wskazania scoot level? Bo wychodzi na to, że ze filtr wypala się do nawet 4g i niżej ale momentalnie się napełnia i wypala co 20-30km. Zastanawiam się czy coś z filtrem czy z np. wtryskami czy tam dolotem... Macie jakieś doświadczenia w tym? Wydaje mi się też że dlugawo się wypala bo na pewno powyżej 20km (pewnie około 25-30km).
Czy orientujecie się może na ile można ufać wskazania scoot level? Bo wychodzi na to, że ze filtr wypala się do nawet 4g i niżej ale momentalnie się napełnia i wypala co 20-30km. Zastanawiam się czy coś z filtrem czy z np. wtryskami czy tam dolotem... Macie jakieś doświadczenia w tym? Wydaje mi się też że dlugawo się wypala bo na pewno powyżej 20km (pewnie około 25-30km).
-

hevimental
- Asystent Kierownika
- Grupa: Wielkopolska
- Model cee'd:
C2 SW, 1600 ON 150KM
2013, na wypasie
Przed wywaleniem dpf wypalał się co 30km, soot level po wypaleniu skakał od razu z 4g na 12g
Kia Ceed SW 2013 1.6 crdi 150KM/322Nm
egr OFF
dpf OFF
egr OFF
dpf OFF
-
fabiancol
- Przedszkolak
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 ON 128KM
2014, XL
Ja jeszcze powalczę, może sprawdzę czujniki i dopiero będę myślał o wycięciu. Podzieli się ktoś kosztami zabiegu?
-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
Pisałem to X razy że soot level jest liczony i pewno ten skok wynika z delty p na DPF po wypalaniu. Sprawdź czy masz czujnik delty p sprawny, czy rurki nie urwane, czy drożne, czy układ dolotowy powietrza jest cały w porządku? Zaburzenie powietrze paliwo powoduje nadmiar sadzy. Jaki masz przebieg delty p?
-
fabiancol
- Przedszkolak
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 ON 128KM
2014, XL
Tak mi się też wydawało że liczony. Przebieg różnicy ciśnienia jest skokowy tak samo jak skok soot. Po weekendzie będę wstawiał na diagnozę czujnika pewnie.
https://imgur.com/a/QjLVYSa
Zdjęcie z 23.04 jest z wypalaniem.
https://imgur.com/a/QjLVYSa
Zdjęcie z 23.04 jest z wypalaniem.
-
Piejar
- Kierownik
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
No i bardzo piękne wykresy... Jak dla mnie jest to dowód że przyrost sadzy ma niewiele wspólnego z deltą p. Szukalbym po układzie dolotowym powietrza tzn przepływy - czy nie ma deficytu powietrza na dawkę paliwa. A EGR zaślepiony? Jeżeli tak to może fałszować przepływ bo to co idzie przez EGR nie jest mierzone przez przeplywke
-
fabiancol
- Przedszkolak
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 ON 128KM
2014, XL
Egr nie zaślepiony. Wychodzi na to że dolot do przejrzenia ale to w planie miałem. Jeszcze jedna ciekawostkę zaobserwowałem nie wiem czy reszta tak ma ale jadąc spokojnie 80-90 podczas wypalania soot schodzi szybciej niż na ekspresówce przy 130km/h... i 3 tys obrotów (5 bieg). Wydawało mi się że powinno być odwrotnie...
-

Geegles
- Weteran
- Grupa: Łódzka
- Marka i model samochodu: Kia Optima 2017
Bo przy 130 km/h wypala Ci też sulphur i raz leci wtedy sadza a raz siara.
Jest: Sorento HEV Prestige Line 2025
Jest: Optima 1.7 Gt Line 2018
Było: Sportage HEV GT Line 2024
Było: Proceed 2020
Było: Stinger 2019
Było: Sportage 2017
Było: Cee'd JD 2014
Było: ProCee'd 2010
Było: Sportage 2014
Jest: Optima 1.7 Gt Line 2018
Było: Sportage HEV GT Line 2024
Było: Proceed 2020
Było: Stinger 2019
Było: Sportage 2017
Było: Cee'd JD 2014
Było: ProCee'd 2010
Było: Sportage 2014
-
fabiancol
- Przedszkolak
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 ON 128KM
2014, XL
Byłem na małej diagnozie i wychodzi na to że dpf sprawny i drożny. Prawdopodobnie problem z czujnikiem temp. spalin. Co ciekawe czujnik działa i możliwy problem z wiązka lub wtyczką. Mam wstawić na kilka dni bo to już trzeba pogrzebać więcej żeby znaleźć. Mam nadzieję, że jednak finał będzie ok... Zrobię update za jakieś 2 tygodnie.
-
fabiancol
- Przedszkolak
- Model cee'd:
C2 SW, 1,6 ON 128KM
2014, XL
miał być update po 2 tygodniach jest po kilku miesiącach i w dodatku wszystko bez zmian. Czujnik zmieniony i dalej lipa. Wychodzi ze dalej dostaje jakieś dziwne temperatury z tego czujnika bo nawet jak nie wypala to spalanie mam wysokie w porównaniu do niektórych użytkowników. Dlatego wstrzymuje się z usunięciem dpf bo to tylko częściowe rozwiązanie problemu. Auto będę jeszcze wstawiał do elektryka zapewne u dam znać czy coś się udało ustalić. Na tę chwilę reszta działa ok i samochodem jeździ się przyjemnie ale ten dpf mnie dobija i to spalanie (przesiadłem się z benzyny bo chciałem oszczędniej). Inne awarie w aucie to dzisiaj zdemontowałem silniczek od sterowania klap nawiewu powietrza po stronie pasażera bo Żonie zimnem wieje -
Hymcki
- Dopiero co...
- Grupa: Podkarpacka
- Model cee'd:
C2 Brak, 1.6 ON 110KM
2012, XL
Cześć wszystkim,
W listopadzie kupiłem ceeda z 2012 roku z dość dobrym wyposażeniem i przebiegiem 172k km. Silnik 1.6 crdi 110 koni.
Jako że jest to mój pierwszy diesel nie do końca byłem świadomy tego jak i na co zwracać uwagę. Przez ten czas dwa razy zauważyłem, że miałem dziwnie wysokie spalanie i silnik był jakby przymulony? Teraz już wiem, że uruchomiła się wtedy procedura wypalania, którą oczywiście przerwałem bo nie wiedziałem co się dzieje. Wielki błąd, ale już wiem żeby tego nie robić.
Jednak po przeczytaniu całego wątku kupiłem kostkę pod OBD i Car Scanner Pro. Dzisiaj pierwszy raz zaobserwowałem świadomie wypalanie DPF i zrodziło się kilka pytań. Regeneracja nastąpiła po 405 km od ostatniej regeneracji (przypuszczam że niepełnej) i rozpoczęła się przy soot level 16,86g, a spadło do 3,92g po ok. 25km na drodze ekspresowej przy stałej prędkości 120km/h.
Czytając forum stwierdzam że mam raczej "zdrowy" DPF i że raczej wszystko jest ok. Jednak zastanawiam się nad jednym. Czy warto zacząć dawkować środek np. LIQUI MOLY LM2650 do paliwa raz na powiedzmy 2000 km? Czy jest to bezpieczne dla silnika i innych podzespołów? Czy pomoże to lepiej wypalać DPF, a zarazem spowoduje wolniejsze zbieranie się sadzy?
Mam też pytanie odnośnie spalania. Dojeżdżam do pracy 20-25km. Przez około 20km jest to jednostajna jazda przez niewielkie miejscowości z prędkością ok. 60km/h z niewielkimi odcinkami 90km/h, a pozostały odcinek to miasto - typowa jazda od świateł do świateł. Komputer cały czas pokazuje średnie spalanie w okolicach 6,0 - 6,3 l. Nawet jak wyjadę na ekspresówkę i zrobię +200km to średnie spalanie (i to chwilowe) pokazują spalanie na poziomie ok. 6l. Nie jest to trochę za dużo?
W listopadzie kupiłem ceeda z 2012 roku z dość dobrym wyposażeniem i przebiegiem 172k km. Silnik 1.6 crdi 110 koni.
Jako że jest to mój pierwszy diesel nie do końca byłem świadomy tego jak i na co zwracać uwagę. Przez ten czas dwa razy zauważyłem, że miałem dziwnie wysokie spalanie i silnik był jakby przymulony? Teraz już wiem, że uruchomiła się wtedy procedura wypalania, którą oczywiście przerwałem bo nie wiedziałem co się dzieje. Wielki błąd, ale już wiem żeby tego nie robić.
Jednak po przeczytaniu całego wątku kupiłem kostkę pod OBD i Car Scanner Pro. Dzisiaj pierwszy raz zaobserwowałem świadomie wypalanie DPF i zrodziło się kilka pytań. Regeneracja nastąpiła po 405 km od ostatniej regeneracji (przypuszczam że niepełnej) i rozpoczęła się przy soot level 16,86g, a spadło do 3,92g po ok. 25km na drodze ekspresowej przy stałej prędkości 120km/h.
Czytając forum stwierdzam że mam raczej "zdrowy" DPF i że raczej wszystko jest ok. Jednak zastanawiam się nad jednym. Czy warto zacząć dawkować środek np. LIQUI MOLY LM2650 do paliwa raz na powiedzmy 2000 km? Czy jest to bezpieczne dla silnika i innych podzespołów? Czy pomoże to lepiej wypalać DPF, a zarazem spowoduje wolniejsze zbieranie się sadzy?
Mam też pytanie odnośnie spalania. Dojeżdżam do pracy 20-25km. Przez około 20km jest to jednostajna jazda przez niewielkie miejscowości z prędkością ok. 60km/h z niewielkimi odcinkami 90km/h, a pozostały odcinek to miasto - typowa jazda od świateł do świateł. Komputer cały czas pokazuje średnie spalanie w okolicach 6,0 - 6,3 l. Nawet jak wyjadę na ekspresówkę i zrobię +200km to średnie spalanie (i to chwilowe) pokazują spalanie na poziomie ok. 6l. Nie jest to trochę za dużo?
-
Marcinek82
- Kierownik
- Model cee'd:
C3 SW, 1,4 Pb 140KM
2020, L+BL
Tak to pali, latem powinno byc ciut lepiej, ale tez wypalanie moze byc czestsze.
Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka
Bylo: kilka na F
m.in. Focus mk1, mk2 FL, Fiesta mk7, cee'd 2 SW 1,6 CRDi
Jest: Ceed 3 SW 1,4 T-GDI, Fiesta mk8 1,0EB,
Jest: Ceed 3 SW 1,4 T-GDI, Fiesta mk8 1,0EB,
Powrót do Silniki i skrzynia biegów
-