[C2] Wada katalizatora w GDI
Moderator: Żandarmeria
-
aviator
- Dyrektor
- Grupa: Małopolska
- Model cee'd:
C2 HB, 1,6 Pb 135KM
2015, M
Re: Wada katalizatora w GDI
@Piejar ale gdzie widziałeś w 1.6 GDI w C2 ten EGR?
... wcześniej Kia Cee'd II JD 2012 1.6 crdi 128KM.
-
peugeot206
- Brygadzista
- Grupa: Łódzka
- Model cee'd:
C2FL HB, 1.4 Pb 100KM
2018, M
No w sumie jak się lepiej wsłuchać, gość twierdził że to dopiero przy wyciągniętym łańcuchu zawór wydechowy nie zdąży się zamknąć całkowicie a następuje już suw dolotu i wtedy zasysa. No i te magiczne zawirowania? Tak na predtce chyba wymyślał tą teorię. I komu tu wierzyć 
-
aviator
- Dyrektor
- Model cee'd:
C2 HB, 1,6 Pb 135KM
2015, M
-

pioter
- Grupa Trzymająca Władzę
- Grupa: Warmińsko-Mazurska
- Model cee'd:
C3 SW, 1,5 Pb 140KM
2025, M
aviator napisał(a):https://youtu.be/8T3YC0HqprQ?si=UdsEf7I5Fi5wJKmY
I wszystko w temacie.
KIA CEED 1,5 T-GDI AT M+SMT+WIN 140 KM 2025
ex KIA CEED 1,5 T-GDI M 160 KM 2021
ex Kia cee'd 1,6 CRDi M+DFA 110 KM 2016
ex R.I.P. Kia cee'd 1,6 CVVT Opt 2009
ex Kia cee'd 1,4 CVVT C+ 2007
Błogosławieni Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to milczą.
ex KIA CEED 1,5 T-GDI M 160 KM 2021
ex Kia cee'd 1,6 CRDi M+DFA 110 KM 2016
ex R.I.P. Kia cee'd 1,6 CVVT Opt 2009
ex Kia cee'd 1,4 CVVT C+ 2007
Błogosławieni Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to milczą.
-
Piejar
- Kierownik
- Grupa: GOP- Górny Śląsk
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
@aviator - wkleiłem wcześniej linki do partsouq ale nie mam pewności czy to jest Ok - nie upieram sie
@peugeot206 - na pewno nie jemu. To jest pierdoła.
Tak działa współczesny świat, oraz YT że każdy może nagrać i opublikować co chce a usuwanie treści nieprawdziwych jest trudne. Tego filmu na pewno nie dałoby rady usunąć bo gość nie narusza spraw "wrażliwych". Tak w mojej ocenie.
W sumie Kia/Hyundai mogliby jakieś dementi sprokurować ale oni nie zajmują się takimi pierdolami. Myślę że dopiero solidny proces sądowy, ogólnokrajową/międzynarodowa spinka stawia ich do pionu tak jak VW czy ostatnio akcja z Puretech.
Tak działa współczesny świat, oraz YT że każdy może nagrać i opublikować co chce a usuwanie treści nieprawdziwych jest trudne. Tego filmu na pewno nie dałoby rady usunąć bo gość nie narusza spraw "wrażliwych". Tak w mojej ocenie.
W sumie Kia/Hyundai mogliby jakieś dementi sprokurować ale oni nie zajmują się takimi pierdolami. Myślę że dopiero solidny proces sądowy, ogólnokrajową/międzynarodowa spinka stawia ich do pionu tak jak VW czy ostatnio akcja z Puretech.
-
mazen
- Dopiero co...
- Grupa: Trójmiasto
- Model cee'd:
C2FL SW, 1,6 Pb 135KM
2018
Jest to wierutna bzdura o wadzie fabrycznej , oglądam filmy tego gościa ale teraz to mnie szlak trafia jak widzę co ten pajac wygaduje ,to co przedstawił musi być związane z z innymi przyczynami . na filmie jest hyundai co najmniej 9 letni z bardzo małym przebiegiem i to co z nim się stało nie ma nic wspólnego z katalizatorem tylko z nieodpowiednią eksploatacją samego silnika . odpowiedzcie sobie sami czy w ciągu wielu lat bytności na rynku silników gdi był kiedykolwiek mowa o jakimś rozpadającym się katalizatorze wpadającym i zacierającym silnik .gość wywołał gównoburze w necie i teraz połowa Polski sra w gacie że im się silniki pozacierają , plecie bzdety zresztą nie tylko on , tego typu tematów jest coraz więcej , do tej pory go w miare szanowałem ale po tym filmie straciłem do niego kompletnie zaufanie , aha i zaraz wam powie że na wszystko jest lekarstwo w postaci cudownego forte .
-
peugeot206
- Brygadzista
- Grupa: Łódzka
- Model cee'd:
C2FL HB, 1.4 Pb 100KM
2018, M
Piejar napisał(a):@aviator - wkleiłem wcześniej linki do partsouq ale nie mam pewności czy to jest Ok - nie upieram sie
Tak działa współczesny świat, oraz YT że każdy może nagrać i opublikować co chce a usuwanie treści nieprawdziwych jest trudne.
To jest problem że w internecie to każdy może być teraz "specjalistą" na dowolny temat. Obejrzałem te dwa filmiki i poczytałem trochę komentarze pod nimi to można zglupiec. Tyle teorii, czy zasysa czy nie, czy w taki sposób czy w taki. Czekam na jeszcze jeden filmik zapowiedziany przez pana z warsztatowych historii żeby sobie swoją opinię wyrobić.
Swoją drogą jak to jest że jeden gościu jednym filmikiem powoduje prawie ogólnopolskie zamieszanie i obsrane gacie u posiadaczy GDI
-
Piejar
- Kierownik
- Grupa: GOP- Górny Śląsk
- Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT
Kurde... Ja mam 1,33 GDI w Megane IV I powiem wam... zero problemów. Jak czytam te hocki o rzekomym nieustannym wypalaniu GPF w GDI Kia/Hyundai to zachodzie w głowę o co w ogóle kaman. Przecież w benzynowym GDI temperatura spalin jest tak wysoka że GPF wypala się na bieżąco. Tak to fizycznie działa. Co pokabanił Hyundai/Kia że u nich jest źle?
-

gzyms
- Weteran
- Model cee'd:
C2FL SW, 1.6 Pb 135KM
2017, M SmartPlus
KsięgowyPiejar napisał(a): Co pokabanił Hyundai/Kia że u nich jest źle?
"Piwo tylko z kija, auto tylko z Kia ..." Henryk Sawka
Co do baru nie mam problemu z wyborem, ale do ASO w mojej okolicy coraz częściej obawiam się jechać ....
Co do baru nie mam problemu z wyborem, ale do ASO w mojej okolicy coraz częściej obawiam się jechać ....
-
aviator
- Dyrektor
- Model cee'd:
C2 HB, 1,6 Pb 135KM
2015, M
-

gzyms
- Weteran
- Model cee'd:
C2FL SW, 1.6 Pb 135KM
2017, M SmartPlus
A tak z innej beczki. Jaki jest nr katalizatora do 1.6 gdi? I jakiej firmy zamiennik ewentualnie polecacie?
-
zarani
- Dopiero co...
- Grupa: Mazowiecka
- Model cee'd:
C2FL HB, 1600 Pb 135KM
2018, L Business Line
Cześć, jeśli chodzi o ten temat to niestety ten youtuber ma rację. W środę pojechałem do niego po wcześniejszym umówieniu się na obejrzenie silnika i katalizatora.
Obecny przebieg mojej Ceed to 66 500 km. Na szczęście zarysowania są tylko na pierwszym cylindrze i to niewielkie. Podczas sprawdzania silnika naocznie przekonałem się, że katalizator zaczął się kruszyć - kawałek leżał na tłoku.
Wgraną mam poprawioną mapę silnika I według ich zapewnień silnik już nie będzie zaciągał resztek z kąta.
Obecny przebieg mojej Ceed to 66 500 km. Na szczęście zarysowania są tylko na pierwszym cylindrze i to niewielkie. Podczas sprawdzania silnika naocznie przekonałem się, że katalizator zaczął się kruszyć - kawałek leżał na tłoku.
Wgraną mam poprawioną mapę silnika I według ich zapewnień silnik już nie będzie zaciągał resztek z kąta.
-
aviator
- Dyrektor
- Model cee'd:
C2 HB, 1,6 Pb 135KM
2015, M
A ta poprawiona mapa silnika to co? Jakiś ich autorski produkt?
-

gzyms
- Weteran
- Model cee'd:
C2FL SW, 1.6 Pb 135KM
2017, M SmartPlus
Myślę, że nic więcej się nie dowiemy. Wczoraj rejestracja i jeden post. Żadnej historii a jakie były objawy. Tak prewencyjnie? A leżący kawałek kata na tłoku matkokochana. Przecież mowa była o pyle. Taki kawalek to fopiero moze nabroić
Po za tym tam też była mowa o rozciągniętym łańcuch rozrządu. Sprawdzali? A co z katem, wymienili? A tu 66,5 kkm przejechane i cudowny środek - nowa, AUTORSKA, mapa silnika. A może do navi coś wgrali tylko autorowi posta coś się pomerdało. Pewnie jeszcze jakiś preparat forte został wlany.
Aczkolwiek fakt coś z tymi katami jest. Jestem po wymianie w aso. Objawy zgłaszane - wibracje na jałowym, bo to było podstawą wymiany, nie minęły. I generalnie żadnych zmian nie zauwazylem. Hmm może nowa mapa hmm Ameryki Północnej
Aczkolwiek fakt coś z tymi katami jest. Jestem po wymianie w aso. Objawy zgłaszane - wibracje na jałowym, bo to było podstawą wymiany, nie minęły. I generalnie żadnych zmian nie zauwazylem. Hmm może nowa mapa hmm Ameryki Północnej

-

marceed
- Weteran
- Grupa: Wielkopolska
- Model cee'd:
C2 HB, 1.6 GDi Pb 135KM
2012, L + FUN
zarani napisał(a):Cześć, jeśli chodzi o ten temat to niestety ten youtuber ma rację. W środę pojechałem do niego po wcześniejszym umówieniu się na obejrzenie silnika i katalizatora.
A ja jestem umówiony na koniec lutego..... 2027 roku.
Ten typ ma tyle klientów, że niestety trzeba w kolejce czekać.
Może zdążę zobaczyć co tam w silniku widać będzie?
A jak mi silnik pierdyknie to mogę puścić w kolejkę za niewielką opłatą, dla klubowiczów GRATIS!!!!
Nie ma to jak dobra reklama panowie.
Pozdrawiam
-
zarani
- Dopiero co...
- Model cee'd:
C2FL HB, 1600 Pb 135KM
2018, L Business Line
Witam,
Panowie nie doszukujcie się w moim poście jakiś spisków.
Zarejestrowałem się na forum, ponieważ chciałem się podzielić z uczestnikami swoim doświadczeniem w temacie wadliwych katalizatorów w 1.6 GDI.
Ogólnie nie udzielam się w Internecie, ale tym razem postanowiłem w dobrej wierze potwierdzić teorie tego youtubera, który rozpoczął ten temat filmikami na youtubie. Może kogoś kto jest zapobiegawczy tak jak ja mój post skłoni do jakiś działań.
Jakiś czas temu udało mi się kupić Ceeda 1.6 GDI w super stanie.
Po obejrzeniu jego filmów dotyczących tego silnika trochę się podłamałem.
Traf chciał, że nowootwierany warsztat tego Łukasza i Eryka znajduje blisko mnie.
Skontaktowałem się z nimi i umówiłem na diagnostykę.
Dokładnie tak jak napisał Gzyms – prewencyjnie. Po prostu dbam o swoje rzeczy. Nie było u mnie jakiś specjalnych objawów – ostatnio dolałem ok. 150 ml oleju po 2000 km.
Podczas inspekcji cylindrów kamerą w pierwszym cylindrze był widoczny ten pył i na tłoku leżał okruch z kata – napisałem w poprzednim poście, że to kawałek i niestety łapie się mnie za słowa. Po prostu to nie był tylko pył, ale ewidentnie leżał taki okruch, który nie był pyłem.
Również pierwszy tłok był lekko zarysowany – ale ogólnie silnik w dobrej kondycji.
Widząc jednak, że z tym katem zaczyna być słabo poprosiłem o wgranie mi tej opracowanej przez nich mapy silnika, która rozwiązuje podobno problem zaciągania resztek kata.
Co do mapy – Panowie opracowali ją w kilka osób i podobno pomagał im jakiś polski guru w takich tematach.
Oprócz wyłączenia funkcji EGR podobno zmieniona jest mieszanka paliwa i obniżona temperatura spalin. Bo to, że katalizatory zaczynają się kruszyć przyczyną właśnie jest temperatura.
Tyle co się dowiedziałem u nich w warsztacie.
Jeśli chodzi o łańcuch to był sprawdzany jakieś 3 miesiące temu podczas gruntownego przeglądu i jest ok.
Co do stanu katalizatora to widać na nim początki tego zjawiska, o którym opowiadają na filmikach.
W przyszłym tygodniu będę się umawiał na czyszczenie kata metodą hydrodynamiczną i regenerację. Ponoć fachowcy przywracają 95% skuteczności.
Co do preparatów to o dziwo nic nie proponowali z Forte – a wręcz przeciwnie. Zalecili, aby przy najbliższej wymianie oleju zastosować ceramizer – podobno przy takich małych zarysowaniach jak u mnie jest duża szansa, że zadziała.
A, że faktycznie z tymi katalizatorami jest coś nie tak to potwierdza akcja KIA w USA, gdzie w ramach jakiejś ugody właścicielom aut wymieniane są katalizatory a w wielu przypadkach silniki.
To tyle z mojej strony w tym temacie.
Panowie nie doszukujcie się w moim poście jakiś spisków.
Zarejestrowałem się na forum, ponieważ chciałem się podzielić z uczestnikami swoim doświadczeniem w temacie wadliwych katalizatorów w 1.6 GDI.
Ogólnie nie udzielam się w Internecie, ale tym razem postanowiłem w dobrej wierze potwierdzić teorie tego youtubera, który rozpoczął ten temat filmikami na youtubie. Może kogoś kto jest zapobiegawczy tak jak ja mój post skłoni do jakiś działań.
Jakiś czas temu udało mi się kupić Ceeda 1.6 GDI w super stanie.
Po obejrzeniu jego filmów dotyczących tego silnika trochę się podłamałem.
Traf chciał, że nowootwierany warsztat tego Łukasza i Eryka znajduje blisko mnie.
Skontaktowałem się z nimi i umówiłem na diagnostykę.
Dokładnie tak jak napisał Gzyms – prewencyjnie. Po prostu dbam o swoje rzeczy. Nie było u mnie jakiś specjalnych objawów – ostatnio dolałem ok. 150 ml oleju po 2000 km.
Podczas inspekcji cylindrów kamerą w pierwszym cylindrze był widoczny ten pył i na tłoku leżał okruch z kata – napisałem w poprzednim poście, że to kawałek i niestety łapie się mnie za słowa. Po prostu to nie był tylko pył, ale ewidentnie leżał taki okruch, który nie był pyłem.
Również pierwszy tłok był lekko zarysowany – ale ogólnie silnik w dobrej kondycji.
Widząc jednak, że z tym katem zaczyna być słabo poprosiłem o wgranie mi tej opracowanej przez nich mapy silnika, która rozwiązuje podobno problem zaciągania resztek kata.
Co do mapy – Panowie opracowali ją w kilka osób i podobno pomagał im jakiś polski guru w takich tematach.
Oprócz wyłączenia funkcji EGR podobno zmieniona jest mieszanka paliwa i obniżona temperatura spalin. Bo to, że katalizatory zaczynają się kruszyć przyczyną właśnie jest temperatura.
Tyle co się dowiedziałem u nich w warsztacie.
Jeśli chodzi o łańcuch to był sprawdzany jakieś 3 miesiące temu podczas gruntownego przeglądu i jest ok.
Co do stanu katalizatora to widać na nim początki tego zjawiska, o którym opowiadają na filmikach.
W przyszłym tygodniu będę się umawiał na czyszczenie kata metodą hydrodynamiczną i regenerację. Ponoć fachowcy przywracają 95% skuteczności.
Co do preparatów to o dziwo nic nie proponowali z Forte – a wręcz przeciwnie. Zalecili, aby przy najbliższej wymianie oleju zastosować ceramizer – podobno przy takich małych zarysowaniach jak u mnie jest duża szansa, że zadziała.
A, że faktycznie z tymi katalizatorami jest coś nie tak to potwierdza akcja KIA w USA, gdzie w ramach jakiejś ugody właścicielom aut wymieniane są katalizatory a w wielu przypadkach silniki.
-

gzyms
- Weteran
- Model cee'd:
C2FL SW, 1.6 Pb 135KM
2017, M SmartPlus
zarani napisał(a):.
To nie żebym straszył ale poczytaj ten wątek [URL]
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app[/URL]
Ciekawe czemu o tym Ci nie powiedzieli?
-
zarani
- Dopiero co...
- Model cee'd:
C2FL HB, 1600 Pb 135KM
2018, L Business Line
Na szczęście nie jeżdżę w porannych korkach ani za często w ruchu miejskim.
Jak dotąd nie czułem zapachu paliwa w oleju ani nie przybywało poziomu oleju na bagnecie.
Poprzedni właściciel wymieniał olej co 10.000 km.
Ja teraz wymienię olej po 3.000 km ponieważ chcę zalać silnik Millersem 5W30.
Jak dotąd nie czułem zapachu paliwa w oleju ani nie przybywało poziomu oleju na bagnecie.
Poprzedni właściciel wymieniał olej co 10.000 km.
Ja teraz wymienię olej po 3.000 km ponieważ chcę zalać silnik Millersem 5W30.
-

gzyms
- Weteran
- Model cee'd:
C2FL SW, 1.6 Pb 135KM
2017, M SmartPlus
@zarani tak z ciekawości to ile kosztuje ta przyjemność? Diagnoza i wgranie mapy. No i czy jesteś w stanie sprawdzić ile wynosi teraz ta obniżona temp kata?
-
zarani
- Dopiero co...
- Model cee'd:
C2FL HB, 1600 Pb 135KM
2018, L Business Line
Inspekcja kamerą silnika i kata to 200 zł.
Mapa w zależności od tego jaki jest komputer zamontowany:
Ja mam Boscha - koszt to 700 zł.
Jak jest komputer KIA - chyba 900 zł.
Niestety nie mam jak sprawdzić temperatury spalin - trzeba wierzyć na słowo.
Całość trwała ok. 2 godziny.
Mapa w zależności od tego jaki jest komputer zamontowany:
Ja mam Boscha - koszt to 700 zł.
Jak jest komputer KIA - chyba 900 zł.
Niestety nie mam jak sprawdzić temperatury spalin - trzeba wierzyć na słowo.
Całość trwała ok. 2 godziny.
-