[C2] SW 2013 1.6 GDI bierze olej :(

Silniki i skrzynia biegów - silniki, oleje, wszelkiego rodzaju problemy natury technicznej

Moderator: Żandarmeria

Lubią ten wątek: Bing [Bot]
AUTOR WĄTKU
krzysiekkrk
Dopiero co...

Grupa: Małopolska
Model cee'd:
C2 SW, 1591 Pb 135KM
2013

[C2] SW 2013 1.6 GDI bierze olej :(

04 lis 2024 17:45

Cześć kochani

Od czerwca jestem posiadaczem Kianki Ceed z 2013 l, silnik 1.6 GDI. Niestety okazyje sie ze auto bierze olej. jakieś 0.7l na 1000km.

Z innych objawów, nie działa Start Stop - komunikat dezaktywowany, nie wiem czy to ma jakikolwiek związek.
Z historii wynika że do zeszłego roku auto miało robione wymiany oleju regularnie i nawet przechodziło przeglądy w ASO. Dlatego też byłem pewien ze nie bedzie problemów

Przebieg 190tys.
Ze swojej strony robiłem już płukanke, do silnika i na tłoki. Wymieniłem zawór PCV i dałem ceramizer.
Nie pomagło.
Wg producenta zużycie do 1l/1000 jest w normie co uważam za chore.

Ryczeć mi sie chce, bo wydałem na auto sporo kasy i nie wiem co dalej robić :sad:

Znacie w Krakowie albo okolicy jakiegoś zaufanego mechanika, który zna sie na tych silnikach i pomógłby podjąć decyzje co dalej?
Pewnie i tak pasowałoby zrobić regulacje luzów zaworowych

pioter
Grupa Trzymająca Władzę

Grupa: Warmińsko-Mazurska
Model cee'd:
C3 SW, 1,5 Pb 160KM
2021, M

Re: SW 2013 1.6 GDI bierze olej :(

04 lis 2024 19:54

Robisz płukanki, wymieniasz zawory, lejesz jakieś preparacidła, a powinieneś zacząć od pomiarów ciśnienia sprężania w cylindrach, o przeprowadzeniu diagnostyki przez OBD nie wspomnę.
Kia CEED 1,5 T-GDI M 160 KM 2021

była Kia cee'd 1,6 CRDI M+DFA 110 KM 2016

R.I.P. Kia cee'd 1,6 CVVT Opt 2009 (ex 2007 1,4 CVVT C+)

Błogosławieni Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to milczą.

Piejar
Kierownik

Grupa: GOP- Górny Śląsk
Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT

04 lis 2024 20:15

No a widzisz gdzieś ten olej? Czy jest w dolocie?,Czy czuć smród jakiś z wydechu jest czy osmolona rura?oim zdaniem taka utrata powinna być odczuwalna nosem, choć doświadczeń w tym zakresie nie mam
Płukanki powodują raczej wymywanie czyli rozszczelnienie. Czasem ludzie leją do cylindrów naftę na odblokowanie pierścieni tłokowych - ja tego nie przerabiałem.
Coś tu gisio też pisał że jest średnim fanem płukanek - może coś więcej wie.
Uszczelnienie układu to bardziej ceramizer.
A pomiar kompresji z pewnością da jakiś obraz bo utrata oleju na słabym uszczelnieniu tlok-cylinder to klasyka ubywania oleju.

AUTOR WĄTKU
krzysiekkrk
Dopiero co...

Grupa: Małopolska
Model cee'd:
C2 SW, 1591 Pb 135KM
2013

05 lis 2024 06:53

Racja, cisnienia nie sprawdzałem. Widocznych wycieków nie ma, w dolocie też nie zauwazylem ale przyjze sie dokładnie. Z wydechu nic nie dymi, jest okopcony ale ciezko mi stwierdzic czy ponad przeciętną.

Piejar
Kierownik

Grupa: GOP- Górny Śląsk
Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT

05 lis 2024 07:45

Można też zrobić taką próbę że na pracującym silniku odkrecasz korek wlewu oleju - znaczna ilość spalin tudzież nadciśnienie (zrzucanie luźno postawionego korka) może świadczyć o dużym nadciśnieniu w skrzyni korbowej co z kolei może być efektem nadmiernych przedmuchów na pierścieniach. W takiej sytuacji mógłby się pojawiac nadmiar oleju za separatorem/odmą - duże nadciśnienie pod pokrywą zaworów to duży ruch przez odmę. W niektórych silnikach puszczają też olej uszczelniacze trzpieni zaworowych - to podobno widać na uruchomieniu po dłuższym postoju, kiedy olej ścieknie po trzpieniu do cylindra - na początku jest chmurka o zapachu olejowym a później już nie bo porcja oleju się wypaliła.

Powrót do Silniki i skrzynia biegów