[C2] Czujnik temperatury spalin

Silniki i skrzynia biegów - silniki, oleje, wszelkiego rodzaju problemy natury technicznej

Moderator: Żandarmeria

Lubią ten wątek: Bing [Bot]
AUTOR WĄTKU
Wojwie
Dopiero co...

Grupa: Dolny Śląsk
Model cee'd:
C2 SW, 1.6 ON 128KM
2013

[C2] Czujnik temperatury spalin

28 mar 2024 14:53

Cześć,

Pojawił się u mnie pewien problem - gdy auto jest zimne to spaliny mają bardzo gryzący duszący smród.

Po diagnostyce stwierdziłem, że sprawca tego zamieszania może być czujnik temperatury spalin. Pokazuje ciągle wartości 108,4 stopnia i wszystko powyżej, czyli nie działa w pełnym zakresie.

Czy ktoś zaznajomiony z mechaniką może potwierdzić moje przypuszczenia jakoby miał on wpływ na smrodek?

Smród znika gdy auto złapie temperaturę, samochód jeździ bez najmniejszych problemów.

Wymiana wydaje się banalna, klucz 14 „z nacięciem” dostęp od góry, wtyczka na wierzchu. Wygląda na naprawę w 5 minut….

Macie jakieś doświadczenia z tym czujnikiem?

Pozdrawiam

Edit : Sprawa dotyczy C2 2013 1.6 128km

KtosWyjatkowy
Dopiero co...

Grupa: Szczecińska
Model cee'd:
C2 SW, 1,6 ON 110KM
2014

Re: Czujnik temperatury spalin

16 wrz 2024 20:42

Cześć, udało Ci się sprawdzić ten czujnik temperatury? Mam podobny problem. Jak włączę zapłon to czujnik temperatury spalin pokazuje 110 stopni Celsjusza. Wraz z pracą silnika,po jakimś czasie wzrasta. W dodatku komputer nie pokazuje żadnych błędów. Pozdro

Piejar
Kierownik

Grupa: GOP- Górny Śląsk
Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT

Re: Czujnik temperatury spalin

17 wrz 2024 07:33

To może być prawidłowa sytuacja i nic nie kopcie przy czujnikach. Ja w Car Scanner widzę odczyt tego czujnika np od wartości minusowej do ok 400 stopni - wiem że odczyt jest nieprawidłowy ale się tym nie przejmuje bo dla mnie ważna jest tendencja a nie samą wartość.
Wypalanie widać też po parametrze Post Injection I po zatrzymaniu pracy EGR.
Zapach spalin po zapłonie jest inny niż z nagrzanego silnika choćby dlatego że cały układ spalania i wydechu jest zimny, nie działa regulacja dawki paliwa bo sondy lambda też są zimne (nagrzewają się dopiero).
Nie panikował bym.

Powrót do Silniki i skrzynia biegów