Sprzęgło bierze wysoko po kolejnej wymianie

Silniki i skrzynia biegów - silniki, oleje, wszelkiego rodzaju problemy natury technicznej

Moderator: Żandarmeria

Lubią ten wątek: Bing [Bot]
AUTOR WĄTKU
Dartal

Sprzęgło bierze wysoko po kolejnej wymianie

19 mar 2021 08:22

Cześć, czy ktoś miał takie coś w Kia Ceed 2 [2012] silnik GDI 1.6 135km, że sprzęglo mu brało wysoko pomimo wymian samego sprzęgła [już wymieniałem 2x w ciągu 40tyś km] oraz wymiany pompy sprzęgła.
Sprawa wygląda tak. Przed pierwsza wymianą, sprzęgło zaczęło się ślizgać. Wymieniałem je około 2 lata temu, po około 15 tyś to samo. Olałem temat, bo problem był odczuwalny tylko przy podjazdach pod górki i po przejechaniu parudziesięciu km. Około 2 tyg temu zaczęło się ślizgać podczas jazdy po płaskim i po przejechaniu ok. 10km. Sprzęgło wymieniłem kolejny raz. Oczywiście się już nie ślizga, ale nadal bierze wysoko. Mam wrażenie, że podczas gdy zaczynam jechać, to jeszcze bierze nisko, po chwili już wysoko.

O co może chodzić? jakiś wężyk?

AUTOR WĄTKU
Dartal

Re: Sprzęgło bierze wysoko po kolejnej wymianie

25 mar 2021 08:49

Temat nie aktualny, po wymianie sprzęgła, okazało się ze winna była wymieniona wcześniej pompa sprzęgła - nie byłą wyregulowana :(

Webby
Kierownik zmiany

Grupa: Warmińsko-Mazurska
Model cee'd:
C1FL SW, 1,6 Pb 126KM
2011, L

Re: Sprzęgło bierze wysoko po wymianie

16 maja 2025 13:39

Podepnę sie do tematu. SW 1,6 Pb 93KW
Pierwsze objawy ..spalenizna w kabinie podczas wyprzedzania, i podczas podjeżdzania na 1 biegu na półsprzęgle pod małą górkę.

Więc szybka decycja o wymianie sprzęgła. 245 tys. km.

Po wymianie mechanik uprzedził o tym, że muszę się na nowo nauczyć jeżdzić, ale nie wiedziałem, że różnica będzie kolosalna.

Poprzednio, przed zmianą, brało nisko i prawie w całym zakresie ruchomości pedału. W ostatnim momencie puszczania pedału był już taki martwy zakres ...5cm. i Pedał chodził dosyc ciężko.

Teraz jest odwrotnie. Przez pierwsze centymetry puszczania pedału (hm..może gdzieś jakieś 8cm -10cm-trudno tak ocenić) jest martwo..dopiero na samym końcu przez jakies 5cm chwyta sprzegło. Pedał chodzi extra lekko.

Mechanik powiedział, że regulacja jest automatyczna, hydrauliczna, ale może można to jakoś wyregulować??

I jeszce jedno...juz jakiś czas temu delikatnie było małe zacięcie przy właczaniu 1 biegu, czasami innego.. no po prostu gdy na poczatku po zakupie (110 tyskm) było perfekcyjnie, to gdzies w okolicach 190 tys. pojawiy sie lekkie zaciecia.Olej w skrzyni byl zmieniany, ale to nic nie dało..dodatjowo na zimnie ciezko sie właczał wsteczny albo 1 bieg. Kilku mechaników mówiło, że to może byc od sprzęgła. Po zmianie nie widze różnicy..czyli to nie sprzęgło...

pozdrawiam
-------------------
Webby
C1FL SW 2011 1,6 Pb 93kW 126KM CVVT L

Piejar
Kierownik

Grupa: GOP- Górny Śląsk
Model cee'd:
C1 PRO, 2,0 ON 140KM
2008, COMFORT

Re: Sprzęgło bierze wysoko po kolejnej wymianie

16 maja 2025 17:35

Zwroc uwagę czy prawidłowo wysprzeglasz tzn czy wciskasz pedał do samego końca. Haczenie biegów zdarzało mi się niemal w każdym aucie, rzadko bo rzadko ale czasami. Niektórzy bawią się w sportowców i próbują niego zmieniać czy wrzucać bardzo szybko, nie dają sprzęgła do końca i się dziwią czy coś haczy. Łapanie sprzęgła wysoko to objaw mocnego wysprzeglenia. Pytanie czy samo sprzęgło było na 100% dobrze dobrane do typu silnika?
Wymienianie oleju to magiczna praktyka, ostatnio coraz popularniejsza, moim zdaniem niepotrzebna. Oleje w skrzyniach są lifetime co wynika z wysokiej jakości wykonania samych skrzyń. Jak ktoś katuje skrzynię to może jakieś tam opiłki w niej wykrzesać ja nigdy w żadnym aucie tego oleju nie wymieniałem i zero problemów mimo przebiegów pod 300 kkm.

Powrót do Silniki i skrzynia biegów