Odcinkowy pomiar prędkości

Bezpieczeństwo... / Safety

Moderator: Żandarmeria

Avatar użytkownika
AUTOR WĄTKU
Ryba4
Nadworny błazen
 
Posty: 6538
Dołączył(a): 01 gru 2010 18:15
Lokalizacja: Kraków / Wrocław
Grupa: Małopolska
Model cee'd:
C1FL HB, 1,4 Pb 90KM
2010, M

Odcinkowy pomiar prędkości

23 wrz 2014 23:37

W Trójmieście już się szykują....

Co ciekawe, odcinkowy pomiar ruchu będzie rejestrował nie tylko osoby, które na 1,8 km fragmencie ul. Słowackiego przekroczą dozwoloną prędkość. Jeśli kierowca na starcie pomiaru będzie przekraczał dozwoloną prędkość, już wtedy zostanie uznane to za wykroczenie. Nie pomoże mu fakt, że dalszy odcinek będzie pokonywał wolno.

Oznacza to też, że niefrasobliwi kierowcy będą kontrolowani dwukrotnie. Raz na wjeździe i potem na końcu odcinka za przejazd z średnią prędkością.


http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Samochod-rajdowy-pojechal-200-kmh-lesnym-odcinkiem-ul-Slowackiego-n83573.html
Obrazek
FL 1,4 90KM HB 5K M (C+); STI WRC WRX PS3 ITP ITD TDI 8)

kostek6
Przedszkolak
 
Posty: 12
Dołączył(a): 16 lip 2012 12:45
Lokalizacja: Gdańsk
Grupa: Trójmiasto

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

24 wrz 2014 07:18

Info od wdrożeniowca Tristar - W czasie prowadzonych testów systemów ponad 70% samochodów przejeżdżających ten odcinek dostaje fotke :fiu (oczywiście mówimy o godzinach w których da się tam jechać więcej niż 10km/h)

roberto
Asystent Kierownika
 
Posty: 339
Dołączył(a): 07 wrz 2012 21:08
Lokalizacja: Warszawa
Grupa: Mazowiecka

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

02 paź 2014 04:35

kostek6 napisał(a):Info od wdrożeniowca Tristar - W czasie prowadzonych testów systemów ponad 70% samochodów przejeżdżających ten odcinek dostaje fotke (oczywiście mówimy o godzinach w których da się tam jechać więcej niż 10km/h)

bo pewnie nie ma jeszcze żadnej informacji że prowadzony jest pomiar prędkości B)

realista
 

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

15 lis 2014 14:56

bo pewnie nie ma jeszcze żadnej informacji że prowadzony jest pomiar prędkości B)[/quote]


Bo pewnie przepisy drogowe, w tym ograniczenia prędkości są po by je przestrzegać... Ale polscy woźnice w samochodach (bo kierowców w Polsce można by na palcach jednej ręki policzyć) są takimi miszczami kierownicy, że ich się żadne ograniczenia nie dotyczą.

P.s. żeby nie było, to sam się uważam za słabego kierowcę.

Avatar użytkownika
hajnel
Brygadzista
 
Posty: 83
Dołączył(a): 28 lis 2014 12:55
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Grupa: GOP- Górny Śląsk
Model cee'd:
C2 HB, 1,4 Pb 100KM
2012, M

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

23 lut 2016 07:49

Rozumiem stosowanie takiego pomiaru w miejscach częstych kolizji,szczególnie niebezpiecznych itp. u nas w Tarnowskich Górach zastosowano ten pomiarowy "wynalazek" na ponad kilometrowym odcinku obwodnicy gdzie uwaga obowiązuje ograniczenie prędkości do 90 km/h ,a od rana do póznego wieczora są tam takie korki i natężenie ruchu że szybciej niż 50 nie pojedziesz, W dodatku jest to odcinek praktycznie bez ruchu pieszych ,a o szczególnej "wypadkowości "tego miejsca tez nie słyszałem i gdzie tu sens i logika?. Zrobiono go chyba na zasadzie mają inni mam i ja..... :evil:
hajnel

Avatar użytkownika
Gizmo121
Koordynator Regionalny
 
Posty: 5371
Dołączył(a): 09 wrz 2008 10:20
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Grupa: Mazowiecka
Model cee'd:
C1 SW, 1,6 ON 115KM
2008, Optimum

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

23 lut 2016 08:09

hajnel napisał(a):zastosowano ten pomiarowy "wynalazek" na ponad kilometrowym odcinku obwodnicy gdzie uwaga obowiązuje ograniczenie prędkości do 90 km/h


Zapewne sołtys wsi Złota (gmina Głuchów woj. łódzkie ) chciał mieć bezpieczną drogę przez wieś wiec zainstalowano ( od znaku teren zabudowany po jego koniec ) na długości 3282m - sam osobiście sprawdzałem - odcinkowy pomiar prędkości. Auta się snują przez wieś a SPI ( społeczne punkty informacyjne ) czyli babcie siedzące na ławeczkach przed posesjami analizują ruch drogowy. :o
A tu lista dofinansowanych przez EU w 2015 roku miejsc gdzie są pomiary http://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/rusza-odcinkowy-pomiar-predkosci/h5ryfd
Pozdrawiam Wojtek ( KIA Cee'd SW 1,6 CRDI 115KM optimum 5K 09'2008 ) WRC- Warcy , Rycy , Csescy ale (dużo) nie rdzewieje :)

Avatar użytkownika
EBE97400
Kierownik
 
Posty: 541
Dołączył(a): 27 kwi 2014 18:04
Lokalizacja: Bełchatów
Grupa: Łódzka
Model cee'd:
C1 HB, 1,6 CRDI ON 115KM
2007, Optimum+

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

23 lut 2016 08:38

Mam takie pytanie. Czy cytowany fragment tekstu ryby z przed 2 lat ma odzwierciedlenie dziś jeśli chodzi o te pomiary? Chodzi o to, że jak wpadnę na pierwsza fotkę przy prędkości 70-80 to mogę spodziewać się mandatu? Czy wiadomo już z linku Gizma, które działają? Chodzi mi o przede wszystkim ten u nas w Klukach.
HB 1.6 115 km OPTIMUM + 2007
Obrazek
Grzegorz :good

Avatar użytkownika
pioter
Grupa Trzymająca Władzę
 
Posty: 5883
Dołączył(a): 04 paź 2007 20:06
Lokalizacja: Ostróda
Grupa: Warmińsko-Mazurska
Model cee'd:
C2 SW, 1,6 ON 110KM
2016, M + DFA

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

23 lut 2016 14:18

Można karać na podstawie zdjęcia wjazdowego, natomiast za średnią - nie. Czyn zabroniony polegający na przekroczeniu prędkości można popełnić w jednym oznaczonym miejscu, czasie i o konkretną wartość w stosunku do administracyjnie dopuszczalne, a nie "średnią na odcinku". Pomiar odcinkowy wdrożyli, zapomnieli dostosować prawo :ha
Kia cee'd 1,6 CVVT Opt VII 2009 (ex III 2007 1,4 CVVT C+)
Kia cee'd 1,6 CRDI M+DFA 110 KM IV 2016

kontakt pioter (małpa) mojaceed.pl


Błogosławieni Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to milczą.

Avatar użytkownika
EBE97400
Kierownik
 
Posty: 541
Dołączył(a): 27 kwi 2014 18:04
Lokalizacja: Bełchatów
Grupa: Łódzka
Model cee'd:
C1 HB, 1,6 CRDI ON 115KM
2007, Optimum+

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

23 lut 2016 14:54

Łooo to spuszcze psa co by listonosza pogonił :ha
HB 1.6 115 km OPTIMUM + 2007
Obrazek
Grzegorz :good

andRyou
 

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

23 lut 2016 16:23

Polska mentalność - jak by tu obejść przepisy i uniknąć odpowiedzialności? Bo przecież te ograniczenia nie mają sensu, przez wieś można spokojnie zapier*** - nic tam nagle nie wyskoczy z podwórka a jeśli nawet, to jesteśmy przecież takimi zajebistymi kierowcami i mamy łamiące prawa fizyki.

mati939
 

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

26 lut 2016 14:29

andRyou napisał(a):Polska mentalność - jak by tu obejść przepisy i uniknąć odpowiedzialności? Bo przecież te ograniczenia nie mają sensu, przez wieś można spokojnie zapier*** - nic tam nagle nie wyskoczy z podwórka a jeśli nawet, to jesteśmy przecież takimi zajebistymi kierowcami i mamy łamiące prawa fizyki.

Przejedz się proszę za obwodnicę jeżeli dobrze pamiętam Stawisk masz tam prostą o długości ok 8 km nie ma żadnego domu w pobliżu i stoi tam odcikonwy pomiar czy nadal uważasz ze to ma sens ? Dobrze niech stawiają odcikonwy pomiar ruchu ale w miejscach gdzie są częste wypadki albo gdzie na prawdę jest jakieś zagrożenie. Jeżeli jeździsz często to na pewno spotkałeś się z czymś takim ze masz teren zabudowany przez 5 km gdzie stoją 2 domy oddalone od drogi z 2 km i uważasz ze postawienie tego znaku ma sens ?
A ograniczenia stawiają ludzie którzy nie mają prawa jazdy lub nigdy nie wyjechali poza miasto.

andRyou
 

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

26 lut 2016 15:16

Chodziło mi o odcinki wspomniane wyżej czyli wsie w woj. łódzkim: Złota i Kluki. Zgadzam się z Tobą co do bezsensowności oznakowania w wielu miejscach (zabudowany przy dwóch domach, niezabudowany przy wielu domach blisko drogi) ale nie sądzę by inwestowali w taki system na odcinkach, na których nie ma przesłanek ku temu. Sam regularnie przejeżdżam przez jeden z nich - w Tomaszowie Maz. (wylot na Spałę) i znając historię wypadków z tamtego odcinka uważam, że słusznie zainstalowano tam OPP.

mati939
 

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

26 lut 2016 15:21

A właśnie ten za Stawkami jest bez sensu . Kilkanaście km dalej jest miejsce niebezpieczne i tam powinno to stać.

Avatar użytkownika
rafalg31
Dyrektor
 
Posty: 654
Dołączył(a): 24 wrz 2015 20:30
Lokalizacja: Warszawa
Grupa: Mazowiecka
Model cee'd:
C2FL HB, 1.6 Pb 135KM
2015, M + DFA + NAV

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

26 lut 2016 18:36

mati939 napisał(a):A właśnie ten za Stawkami jest bez sensu . Kilkanaście km dalej jest miejsce niebezpieczne i tam powinno to stać.

Nie od dzisiaj wiadomo, że wszystkie urządzenia do pomiaru prędkości nie są do dbania o bezpieczeństwo a o budżet . Niestety :-(

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Obrazek

Avatar użytkownika
Slowik8609
Kierownik
 
Posty: 590
Dołączył(a): 14 kwi 2015 13:59
Lokalizacja: Radom
Grupa: Mazowiecka
Model cee'd:
C1 SW, 1.6 ON 115KM
2008, Optimum +

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

27 lut 2016 21:16

z tego co słyszałem to po 1 odcinkowy pomiar musi być oznakowany tablicą przypominającą tą, która informowała o fotoradarze tylko z tabliczką "pomiar na odcinku..."
do tego ma być zrobione zdjęcie przy wjeździe na odcinek i przy wyjeździe. Przy czym to na wyjeździe ma ew. rejestrować i zapisywać zdjęcie w bazie o ile czas przejazdu na odcinku będzie krótszy od zakładanego (potrzebnego na przejazd z przepisową prędkością). W przypadku dłuższego przejazdu (mniejszej prędkości) zdjęcie ma nie być zapisywane.
Obrazek

Obrazek

Avatar użytkownika
pioter
Grupa Trzymająca Władzę
 
Posty: 5883
Dołączył(a): 04 paź 2007 20:06
Lokalizacja: Ostróda
Grupa: Warmińsko-Mazurska
Model cee'd:
C2 SW, 1,6 ON 110KM
2016, M + DFA

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

28 lut 2016 09:04

Takie są założenia, ale jak będzie w praktyce?
Kia cee'd 1,6 CVVT Opt VII 2009 (ex III 2007 1,4 CVVT C+)
Kia cee'd 1,6 CRDI M+DFA 110 KM IV 2016

kontakt pioter (małpa) mojaceed.pl


Błogosławieni Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to milczą.

mati939
 

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

28 lut 2016 11:12

Z ta Tablica to jest trochę śmiesznie bo jej nie zauważyłem nie raz. Akurat pewnie wyprzedzalem tira :P ale na szczęście jeszcze nie działało i nawigacji kia są zaznaczone te odcinki całe szczęście :P

Avatar użytkownika
Slowik8609
Kierownik
 
Posty: 590
Dołączył(a): 14 kwi 2015 13:59
Lokalizacja: Radom
Grupa: Mazowiecka
Model cee'd:
C1 SW, 1.6 ON 115KM
2008, Optimum +

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

28 lut 2016 11:40

skoro nie niałało tzn że nie ma potrzeby stosowania jeszcze znaku...
Obrazek

Obrazek

mati939
 

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

28 lut 2016 15:25

Jakbyś słyszał w radiu ze ustawili opr to przez pierwsze 2 tyg nie działały bp coś tam im padło.

Avatar użytkownika
Renegade
Weteran
 
Posty: 2975
Dołączył(a): 23 lis 2009 01:41
Lokalizacja: SLU
Grupa: GOP- Górny Śląsk
Marka i model samochodu: OPTIMA PLUG-IN 2.0 204 KM

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

28 lut 2016 16:16

Było też o tym w TV ale nie wiem, o których odcinkach była mowa, ale wieksza część z nich nie działa bo po prostu fachowcy zapomnieli doprowadzić do nich prąd :ha :ha :ha , z czego też TV miała niezły ubaw :fiu
Obrazek
OPTIMA PLUG-IN 2.0 204 KM - C3S (aluminium silver) '16
CEE'D HB 1.6 DOHC 126 KM FL OPTIMUM - AA1 (infra red) '09

Następna strona
Powrót do Bezpieczeństwo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Partnerzy

Części Kia

https://pesca-sklep.pl