Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

Silniki i skrzynia biegów - silniki, oleje, wszelkiego rodzaju problemy natury technicznej

Moderator: Żandarmeria

AUTOR WĄTKU
andrzejpilarczyk
 

Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

12 lut 2015 22:06

Szukam interfejsu do Kia Ceed 1.6 CRDI ;)

Avatar użytkownika
emilemil
Dyrektor
 
Posty: 641
Dołączył(a): 09 kwi 2014 15:44
Lokalizacja: Polska
Grupa: Wielkopolska
Model cee'd:
C1FL HB, 1.4 Pb 109KM
2010, M

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

13 lut 2015 15:56

Z najtanszych ELM 327 moze byc na bluetooth, tu masz programy sprawdzone z Tym viewtopic.php?f=54&t=6763

daro_ufo
Klubowicz
 
Posty: 38
Dołączył(a): 10 cze 2016 10:17
Lokalizacja: woj. opolskie
Grupa: Dolny Śląsk
Model cee'd:
C1FL SW, 1.6 Pb 126KM
2010, L / Optimum

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

14 wrz 2016 15:28

Spory odkop ale nie ma sensu zakładać nowego tematu. Czy interfejs bezprzewodowy ELM 327 ma taką samą funkcjonalność jak przewodowy? Czy brać najtańszy (bezprzewodowy za niecałe 30 zł z wysyłką) czy lepiej nieco dorzucić (np Vgate)? Polecacie jakiś konkretny model? Jakie usterki można zdiagnozować przy pomocy ELM 327?
Kia Cee`d SW 1.6 PB 91.90kW 2010 po FL

Avatar użytkownika
emilemil
Dyrektor
 
Posty: 641
Dołączył(a): 09 kwi 2014 15:44
Lokalizacja: Polska
Grupa: Wielkopolska
Model cee'd:
C1FL HB, 1.4 Pb 109KM
2010, M

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

15 wrz 2016 14:39

daro_ufo napisał(a):Spory odkop ale nie ma sensu zakładać nowego tematu. Czy interfejs bezprzewodowy ELM 327 ma taką samą funkcjonalność jak przewodowy? Czy brać najtańszy (bezprzewodowy za niecałe 30 zł z wysyłką) czy lepiej nieco dorzucić (np Vgate)? Polecacie jakiś konkretny model? Jakie usterki można zdiagnozować przy pomocy ELM 327?


konkretnie silnik i tyle

margor
Dopiero co...
 
Posty: 9
Dołączył(a): 11 lip 2016 08:10
Lokalizacja: Toruń
Grupa: Kujawska
Model cee'd:
C1FL HB, 1,6 ON 115KM
2011, C+

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

05 paź 2016 08:42

Z najtańszymi ELM 327 różnie bywa. Zakupiłem takie urządzenie niebieskie na bluetooth (wysyłka z chin) i nie łączy się z moją ceedem (c1fl). Myślałem że interface jest uszkodzony ale połączyłem się bez problemów z passatem B5fl. Próbowałem się podłączyć także z astrą 4 i tez się nie udało.

Avatar użytkownika
Fancik
Klubowicz
 
Posty: 48
Dołączył(a): 26 wrz 2016 05:00
Lokalizacja: Mazowieckie
Grupa: Mazowiecka
Model cee'd:
C2 HB, 1400 Pb 100KM
2013, M

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

21 lut 2017 13:41

witam
Są jeszcze wersje z oprogramowaniem v.1.5 i v.2.1 może tu jest jakaś różnica .
Kupiłem takie tanie na Ali.... z włącznikiem w wersji v2.1 i nie działa z moim autkiem .
Myślałem że to sprawa wersji , ale na pożyczonym takim najtańszym z wersją też v2.1 działa i komunikuje się .
Pewnie ten Chińczyk walnięty........już kasę mi oddał.
Może ktoś się orientuje co do tych wersji oprogramowania.
Jedno co piszą to różnica polega w ilości obsługiwanych protokołów , tylko które bardziej nadają się do Kia Ceed
w benzynie. :doh:
pozdrawiam Wojtek
Kia Ceed 1.4 100KM 2013

outlander38
Kierownik
 
Posty: 475
Dołączył(a): 07 lis 2016 07:32
Lokalizacja: łódź
Grupa: Łódzka

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

21 lut 2017 13:51

Jeszcze chwilka i nie będzie interfejsów żadnych ....http://motofocus.pl/informacje/nowosci/ ... projekt-ke
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania.

Avatar użytkownika
Fancik
Klubowicz
 
Posty: 48
Dołączył(a): 26 wrz 2016 05:00
Lokalizacja: Mazowieckie
Grupa: Mazowiecka
Model cee'd:
C2 HB, 1400 Pb 100KM
2013, M

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

21 lut 2017 16:04

outlander38 napisał(a):Jeszcze chwilka i nie będzie interfejsów żadnych ....http://motofocus.pl/informacje/nowosci/ ... projekt-ke


Widać przyszłość nie wesoła , ale na razie w naszych maszynach mamy gniazdo .....więc co bytu podłączyć .
Nadal szukam różnic miedzy v2.1 i v 1.5
Kia Ceed 1.4 100KM 2013

Avatar użytkownika
emilemil
Dyrektor
 
Posty: 641
Dołączył(a): 09 kwi 2014 15:44
Lokalizacja: Polska
Grupa: Wielkopolska
Model cee'd:
C1FL HB, 1.4 Pb 109KM
2010, M

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

21 lut 2017 16:19

Fancik napisał(a):2.1 i v 1.5


podobno to wymyślona bajka handlarzy z allegro, podobno nie ma żadnej wersji 2.1, to podobno 1,5 tyle, że opisana inaczej

Robert81r
Przedszkolak
 
Posty: 16
Dołączył(a): 20 lut 2017 08:06
Lokalizacja: lubuskie
Grupa: Dolny Śląsk
Model cee'd:
C1 HB, 1,6 ON 115KM
2007, L

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

21 lut 2017 19:39

outlander38 napisał(a):Jeszcze chwilka i nie będzie interfejsów żadnych ....http://motofocus.pl/informacje/nowosci/ ... projekt-ke



Takie cos juz istnieje tzn mozliwosc diagnostyki zdalnej i dodatkowo gniazdo OBD.
Na razie dziala to bym powiedzial - tak sobie.
Na chwile obecna jest to taka diagnostyka wstepna i raczej ciezko bedzie przegladac parmetry ukladow, robic testy itd w czasie rzeczywistym zdalnie po GSMie.
Poza tym co z tego ze zlacze OBD sie wyrzuci fizycznie jak wpinamy sie po CANie w siec, lapiemy zasilanie i mozemy laczyc sie ze sterownikami.
Moim zdaniem znajac zycie na wszystko "hakerzy" znajda obejscie :roll:

marcin_jaw
Klubowicz
 
Posty: 50
Dołączył(a): 03 wrz 2015 18:50
Lokalizacja: Wrocław <-> Ostrów Wielkopolski
Grupa: Wielkopolska
Model cee'd:
C1 SW, 1.4 Pb 109KM
2009, Optimum+

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

21 lut 2017 20:45

Fancik napisał(a):Widać przyszłość nie wesoła , ale na razie w naszych maszynach mamy gniazdo .....więc co bytu podłączyć .
Nadal szukam różnic miedzy v2.1 i v 1.5


Ciężko podać różnice, ponieważ ELM327 V1.5 nie istnieje. Może Chińczycy swojego klona tak nazwali.

Prawdziwy ELM327 istnieje tylko w wersji 1.3a, 1.4b, 2.2 i 2.1(ELM327L) .
Sam ELM327 jest mikro-kontrolerem z odpowiednim kodem i jest produktem ELM electronics. Prawdopodobnie wszystkie tanie interfejsy niby ELM327 to klon układu z zamierzchłej wersji 1.0 -> Firma nie zablokowała możliwości odczytu kodu w układzie i prawdopodobnie właśnie te tanie interfejsy mają wersję 1.0 z ewentualnymi chińskimi modyfikacjami
Z resztą sama cena układu oryginalnego to od $17(V1.3) do 23$ (V2.1) a gdzie reszta elektroniki, obudowa i zarobek dla chińczyka, importera itp?

Tutaj porównanie oryginalnego układu ELM327
Obrazek

Osobiście używam Obdlink SX na STN1100(alternatywa dla ELM327). Działa świetnie szczególnie jeśli chodzi o "podsłuchiwanie" magistrali CAN

Avatar użytkownika
PABLOTECH
Asystent Kierownika
 
Posty: 270
Dołączył(a): 18 gru 2013 21:18
Lokalizacja: Warszawa
Grupa: Mazowiecka
Marka i model samochodu: KIA SORENTO XM ( MY2013 ) 3,5L EXV6 280KM

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

22 lut 2017 15:42

W moim Interface diagnostyczny VGate iCAR3 OBD2 ożeniony z Torque Pro - hula bez problemu
Obrazek :swerve:

Poprzednie auto: KIA CEE'D SW 2010 115KM OPTIMUM+ FUN Obrazek

Avatar użytkownika
Magikrealista
Kierownik zmiany
 
Posty: 195
Dołączył(a): 12 sie 2017 22:16
Lokalizacja: Białystok
Grupa: Podlaska
Model cee'd:
C1FL HB, 1,4 Pb 90KM
2010

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

03 paź 2018 10:28

Czy to normalne że wtyczka nie ma wszystkich pinów? :roll:
Obrazek
Planuję kupić jakiś interfejsik ale czy na takiej wtyczce będzie działał??
ps Może wiecie do czego służy wtyczka pod maską obok pudła bezpieczników z napisem "diagnostic" ?

Avatar użytkownika
emilemil
Dyrektor
 
Posty: 641
Dołączył(a): 09 kwi 2014 15:44
Lokalizacja: Polska
Grupa: Wielkopolska
Model cee'd:
C1FL HB, 1.4 Pb 109KM
2010, M

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

03 paź 2018 14:38

tak

Avatar użytkownika
Magikrealista
Kierownik zmiany
 
Posty: 195
Dołączył(a): 12 sie 2017 22:16
Lokalizacja: Białystok
Grupa: Podlaska
Model cee'd:
C1FL HB, 1,4 Pb 90KM
2010

Re: Jaki interfejs diagnostyczny działa w Kia Ceed???

13 paź 2018 11:13

ELM 327 pokazał mi błąd P0504, z tego co znalazłem to może być włącznik świateł stopu pod pedałem hamulca. Jeśli nie było żadnej kontrolki na desce a błąd nie wróci to nie ma się czym martwić? Może ktoś biegły w temacie coś doradzi? Pozdrawiam :grin:
Edit:
Tak był to wlacznik świateł stop które przez to nie działały. Wymieniłem na oryginał i działa.

Powrót do Silniki i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

Partnerzy

Części Kia

https://pesca.pl